MyFreeCopyright.com Registered & Protected

понеделник, 4 септември 2017 г.

Бърза лютеница в мултикукър/тенджера


Това е най-бързата и най-вкусната лютеница!Без печене,белене,мелене и така по 3,за пипер,патладжан,домати.Тук всичко се слага сурово в кукъра/зеленчуците плюс подправките /или в тенджера,вари се до омекване,което в кукъра се случи за 40 мин.След това се пасира,доовкусява се ако е нужно ,още малко се вари до сгъстяване и се пълни в бурканчета,за да се стерилизира.
Източник на рецептата от ТУК .
Това беше пробно количество на продуктите от което се получиха ето тези 4 бурканчета.Общото време за приготвяне на лютеницата от слагането на продуктите в мултикукъра до сваряването на бурканите е 2 часа!И това ако не е бързо! :)
Доматите се настъргват на едро стъргало,като само люспата се изхвърля.Както е видно,след смилането с пасатора не са останали нито семки от доматите,нито от патладжана.

4-5 средно големи домата
4 големи месести пипера/или 5-6 едри камби/без семките,нарязват се на едри парчета
5-6 чушлета бели и червени-нелютиви,може и 1-2 люти/пак почистени от семките/
1 средно голям патладжан-обелва се,нарязва се на кубчета и се оставя за час в силно посолена вода/
6-7 средни моркова
2-3 с.л. нарязани магданоз,целина,копър

Общото количество на всички продукти,почистени и сложени в купата беше 1,700 кг
Патладжана се изстисква с ръка,да се отцеди от водата.

Към това количество продукти сложих:
50 мл оцет
50 г захар
олио до делението от 50 мл
1 с.л. сол-съвсем равна

Всичко се слага в купата на мултикукъра и се включва на програма варене или супа като от време на време се разбърква/с дървена лъжица/.За 40-50 мин бяха омекнали камбите и морковите и бяха готови за пасиране.Към 40тата минута се слагат 2 щипки хл.сода,започва да шупти леко.Доварява се още 10 мин.Опитва се на вкус и се доовкусява ако е нужно.Аз добавих още 1 с.л. оцет,2с.л. олио и 1 ч.л. захар плюс 1-2 щипки сол.Пасира се до колкото едри парченца искате да има или да бъде фина.Ние я предпочитаме фино смляна.Това се получи при мен след пасирането:


Включва се отново на варене/супа като вече трябва да бъркаме постоянно и на отворен капак.Вари се 10 мин,като към 10-тата започва да пука доста силно и трябва да се внимава.Изключих програмата,като продължих да бъркам.Постоява така още 4-5 мин след това отново включвам същата програма,вече за 5 мин.Към 5-тата минута започва пак да пука силно,отново спираме,отново отлежава малко и пак включваме програмата,така сгъстяваме лютеницата много бързо като бъркаме постоянно и спестяваме плескането от пукането на горещата лютеница..Направих го общо 3 пъти по 5 мин и гъстотата беше добра.С всеки следващ път се сгъстяваше видимо.
Махаме купата от кукъра,оставяме я леко да поизстине,докато си приготвим бурканчетата и ги пълним.


Запечатват се и се стерилизират за 20 мин след завиране на водата.


 Готова е и страшно вкусна!
* За първи път не сложих лук и/или чесън в лютеницата и стана сполучлива.Мисля и занапред да ги спестявам!
* Ако се приготвя в  обикновена тенджера на котлона,приготвянето е същото,като се регулира силата на котлона,да не е много силен докато се варят зеленчуците,за да не залепнат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар