MyFreeCopyright.com Registered & Protected

вторник, 5 септември 2017 г.

Конфитюр от зрели смокини с орехи в мултикукър



За тези три бурканчета използвах:
1,300 кг почистени от дръжките и нарязани на парченца смокини
600г захар
350 мл вода
1 ч.л. лимонтозу
2/3 ч.ч. орехови ядки на половинки

Водата и захарта се слагат в мултикукъра и се вари сиропа около 10 мин на програма за варене/супа-boil/soup.Добавят се нарязаните на четвъртинки смокини и се включва програма jam или porrige за 1 час.
 Разбърква се от време на време с дървена лъжица.Колкото по-рядко толкова по-добре.


След това смених на програма boil/soup за още 40-50 мин или до сгъстяване на сладкото.
Следващият път ще опитам изцяло на програма за варене /boil/soup/ за час и половина.
Оставя се сладкото да престои една нощ.Аз го прехвърлих в друга тенджера,защото ми трябваше съда и кукъра за ето тази бърза и вкусна лютеничка.
На другия ден сладкото се вари отново,в кукъра или на котлона,като след като заври се слагат ореховите ядки и лимонтозуто.Вари се още 20 мин и е готово.Насипва се в бурканчета,затварят се и се обръщат с капачките надолу.Завиват се с одеалце или две хавлиени кърпи,да ги държи по-дълго време топли и се оставят така до пълното им изстиване.След това се обръщат и съхраняват на хладно и тъмно място.


* Докато ври в последните 20 минути,за да не ви е скучно докато бъркате сладкото да не залепне,може междувременно с цедка да обирате семенцата от течността на повърхността.Прецеждате добре,изхвърляте семенцата и отново.Доста семенца изхвърлих и мисля,че придоби по-добър вид.

Няма коментари:

Публикуване на коментар