MyFreeCopyright.com Registered & Protected

сряда, 13 октомври 2010 г.

Сироп от грозде и Мармалад от грозде

Ето че настана и гроздобер.А аз все още продължавам да затварям слънцето в буркани и шишенца:)А тези късни есенни жълти минзухарчета просто така ми грабнаха очите и всички останали сетива,че нямаше как да не ги включа и тях :)
В този случай на слънцезатваряне:)-използвах гроздето за сироп и за нещо средно между мармалад и желе от грозде.Не съм правила досега нещо с грозде,но гроздето от асмата в градината ни ме провокира да сътворя поредните чудеса :) Виното,което се получава от това грозде е с тъмно-червен плътен цвят-а за вкуса и аромата нямам думи-та реших че и всичко друго приготвено с него ще е мноооого вкусно.Оказа се че не съм сбъркала :) И двата резултата са чудесни.Замислям се за трети вариант-напълно натурален сок от грозде-без допълнително разреждане с вода или добавяне на захар.То този сок просто е божествен за пиене!А сега му е времето да се стерилизира в бутилки или запази във фризера.Та ето сега и моя опит за тези кърваво-червени нещица от грозде.
От ароматно черно грозде се избират около 5кг-оронват се зърната и се измиват добре.
Слагат се в по-голяма тенджера и се залива с вода,колкото да покрие гроздето(около 1 литър).Слага се на котлона и се вари около 25-30 мин-да се разпукат зърната.След това се претрива през цедка-за да се отделят семките и люспите.Получената течност разделяме на 2 равни части-от едната-правим сироп в бутилки,а от другата-желе-мармалад.
За сиропа-добавяме около 2 кг захар-може и по-малко или повече-в зависимост колко концентриран искаме да го направим.Слагаме пак на котлона-и бъркаме докато се разтопи захарта.
Напълва се в бутилки и се стерилизира 10-15 мин.
 При консумация този сироп се разрежда с вода-до желаната сладост-зависи от това колко захар има.Нищо че има добавена захар,термична обработка и разреждане с вода-при всички случаи този сироп е много по-натурален плодов сок от всички уж натурални сокове,които предлагат по магазините.

За мармалада-40 г натурален пектин се размесва с около 100-150 г захар,слага се малко от сока и се разбърква добре-до разтваряне на пектина-да се образува кашичка.Добавя се към останалата част от сока и се разбърква добре.Трябва да се разтвори напълно и много добре,за да не се образуват буци след това.Слага се на котлона.След като заври се добавя 1 кг захар,оставя се пак да кипне и се намаля.Вари се до необходимата гъстота,като в началото
се обира пяната.Мармалада е готов,когато капка капната върху охладена за 5мин във фризера чинийка не се разтича а остава цяла и стегната.Насипва се в бурканчета.Обръщат се с капачките надолу и се оставят да изстинат.
 И провокирана от Ели-направих тази снимка с най-различни тиквички-кратунки.
Есенно... :)

6 коментара:

  1. Страхотна идея! :) Крадвам си сиропа, за бялото грозде, което седи в хладилника от доста време :)
    Усмихнат ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  2. Сиропът има прекрасен цвят (със сигурност е и много приятен на вкус)! Много е интересна и идеята за мармалад от грозде. Никога не съм опитвала.
    п.п. Как се е получила тази окраска на малката тиквичка?

    ОтговорИзтриване
  3. Тук се загубих от цвят :) Чудесни снимки и рецепти!
    Кратунките са много кокетни, онзи ден си купих няколко, но още не мога да им намеря най-подходящото място :)

    Хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви!Радвам се че съм ви полезна!Ами честно да си кажа и аз не бях опитвала:))-долу-горе като мармалад от сливи е вкуса.А тиквичката просто си е такава-явно сорта и е такъв.В твоя чест Ели събрах всички видове тиквички,които намерих у дома и ето ти още красота!И на вас хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря за идеята. Имам черен Отел ще пробвам.

    ОтговорИзтриване
  6. В МОМЕНТА ПРАВЯ ВАШИЯ СИРОП.5КГ ЧЕР ОТЕЛ СВАРИХ ГО ПРЕЦЕДИХ И ВАЯ ТЕЧНОСТ СЛОЖИХ 2КГ.ЗАХАР.В МОМЕНТА СИРОПА МИ ВРИ НО НАКРАЯ НЕ ТРЯБВА ЛИ ДА СЛОЖА ЛИМОНТОЗУ ДА НЕ СЕ ЗАХАРОСА

    ОтговорИзтриване