MyFreeCopyright.com Registered & Protected

петък, 18 октомври 2024 г.

Оцет от райски ябълки

 


Или по-точно от корите на райските ябълки. Те са трудно смилаеми за стомахчетата ни и при похапване на прекомерни количества, може да си навредим. Аз похапвам безтаниновия сорт райски ябълки, сплесканите, които се похапват твърди, а не закръглените, танинови, които трябва да омекнат и станат сладки и иначе са доста стипчиви. Та от безтаниновия сорт изяждам доста килограми, корите задължително беля и вече пълня в буркани за оцет. 

Получава се превъзходен оцет! Избирате си съд, минимум 3 литров буркан, пълните до половината с вода-значи литър и половина и слагате 1чаена чаша захар. Разбърквате да се разтвори и може да почвате да слагате корите, веднага след като ги обелите. И веднага се затваря съда с тензух и ластик. Така пълните докато се напълни буркана до 3/4.След това го оставяте и започвате друг буркан.Може да сложите 1-2ябълки или круши-цял плод, нарязан, но не е задължително.Държим на топло и тъмно. Като почне бурната ферментация - бъркате често и пак покриваме с тензух и ластик гърлото. Така докато паднат корите долу на дъното, или под повърхността. 

Тук е прясно заложен. Виждате как са започнали да се образуват ситни мехурчета по повърхността. Докато е така и толкова, може така както е буркана да го раздвижим и разклатим, тоест без да отваряме и бъркаме. Раздвижването, разлюляването е достатъчно. 


Тук вече е паднал плода долу и е в края на пролетта, оставен след бурната ферментация вече на не толкова топло място. 


Така изглежда вече след прецеждане. 


Прецеждаме през нормална цедка, не е нужно да е много фина. Пълни се в стъклени бутилки до гърлото и се затварят с капачка. Остатъците може да заровите в почвата в градината.

Този оцет е превъзходен за мариноване на риба, на зеленчуци, за овкусяване на салати и супи. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар