MyFreeCopyright.com Registered & Protected

петък, 18 октомври 2024 г.

Оцет от дюли и круши








Може да се направи само с дюли или само с круши.
4 големи дюли и 6 големи круши за буркан с вместимост около 5-6литра. Или докато се напълни 2/3 буркана с плод, малко повече от половината.Ако са домашни плодовете не ги мийте, дори да са паднали на земята, освен ако не са кални😁По неизмитите плодове има достатъчно диви закваски, млечнокисели бактерии, които ще влязат в оцета и ще го направят още по-полезен. Слага се целия плод, само семките се махат колкото е възможно, особено разрязаните. Всичко останало режем на кубчета и пълним в буркана. Слага се 1 чаена чаша захар, ако не са много сладки плодовете може чаша и половина и се пълни с вода не съвсем до гърлото. Оставя се място, защото като почне да ферментира ще започне да се надига и кипи.
Разбърква се добре, да се разтвори захарта и гърлото на буркана се покрива с тензух и ластик. В момента вече времето е по-хладно, затова се държи на възможно най-топлото място, но не на слънце, на тъмно и топло. 
Когато се появят пяна и мехурчета и плода се вдигне горе е нужно да бъркаме често. Да не засъхва горния слой. Поне 2 пъти на ден. И отново се затваря добре с тензух и ластик!
След като мине бурната ферментация и плода падне долу, оставяме без да бъркаме за още 2 седмици, може и повече, може чак до пролетта😁 но оцетът вече е готов за прецеждане. Не е нужна много фина цедка, с метална обикновена цедка е достатъчно. Не се стремете да махате утайката. Много рядко оставям оцет да се избистри напълно. И винаги преди ползване, разклащам бутилката за да се размеси. Пълним оцета в стъклени бутилки догоре почти до капачката и затваряме с не много стегната капачка, но затворена. 
Останалата част от ферментиралия плод може да изсушим, смелим на пудра и ползваме като подправка, за салати и супи. А може и да я заровим в почвата в градината. 
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар