MyFreeCopyright.com Registered & Protected

четвъртък, 12 септември 2024 г.

Люта паста със сушен червен пипер, домати и оризова паста




Много лесна и бърза ферментирала люта паста. Към сух лют пипер, едросмлян  задължително, се добавя малко сол и настърган домат. Оставя се 3 дни в буркана да ферментира, без да се пипа или отваря. След това добавих оризовата вода. Още няколко дни в буркана, докато почне да прави  мехурчета. после се разстила в плитък съд и се суши на слънце няколко дни като се бърка веднъж в края на деня. 

263г домат

2 г сол

100г сух лют пипер

оризова вода - 1с.л. суров ориз се измива в 60-70мл вода за 5-10мин,като се мачка постоянно.Прецежда се и се ползва водата. Оризът като храна, като закваска, като източник на лактобактерии. Вместо мед или захар, във ферментите може да се слага оризова вода.





След добавянето на оризовата вода  изглежда  така :



Вече ферментира, отделя се цвик, бъркаме по веднъж на ден. 






След като се посгъсти на слънце, добавих оризова каша от 2с.л.оризово брашно и вряща вода  за нерядка кашичка. След като изстине се смесва с пастата, ако е рядко се уплътнява с оризово брашно. Слага се отново в буркан в който ще стои постоянно, с добре затварящ се капак. Оставя се още 2-3 дни на плота, залива се с олио, да покрие повърхността, затваря се и се слага в хладилника да зрее. Колкото повече престоява, толкова по вкусна става. 





Под олиото пастата продължава  да ферментира и зрее.. Дни.. Месеци... Лютото се омекотява,пак е много люто, но не остро, не дразни,не изгаря всичко в устата.Усеща се послевкус, който трае дълго след това.

Става умами. 🥰







сряда, 11 септември 2024 г.

Мармалад от диня и боровинки

 


Неимоверно леко, ефирно, много вкусно сладко. Средно между мармалад и конфитюр, тъй като боровинките не са смлени, а добавени цели и намачкани при загряване.







2литра диня, смляна на пюре 

200г боровинки

1 1/2 ч. ч. захар

1/2 ч. л. лимонтозу

щипка Шафран

Слага се пюрето от диня в тенджера, захарта, боровинките и се загрява до завиране за 10минути,като се намачкват боровинките с пресата за картофи. Сваля се от огъня до пълно охлаждане. Така се загрява 3-4 пъти за по 5 минути след завиране при непрекъснато бъркане и следва пълно охлаждане. До желаната гъстота. С всяко загряване за 5 минути и след това пълно изстиване се сгъстява. При последното се добавя шафрана и лимонтозуто. Пълни се в бурканчета горещо и се обръщат на капачката докато изстинат. 


петък, 6 септември 2024 г.

Бонбони от сушен пъпеш и мед






Или като се случи несладък  пъпеш, слагаме му малко мед, намачкваме леко на пюре и сушим на слънце. После остъргваме и правим бонбонки🥰
Лесно и просто. И много вкусно. 😋



сряда, 4 септември 2024 г.

Ролца от пилешко месо в оризови кори






Ролца с оризови кори с пилешко месо,зеле и моркови.

Месото овкусих с подлютено вино с мащерка.Може да го овкусите с любими подправки,сол,червен пипер, риган и люти пипери. Запържено до готовност,добавя се чесън,нарязано на ситно прясно зеле и настъргани моркови.Задушават се до леко омекване на зеленчуците.Плънката може да е със свинско месо или само от зеленчуци-зеле,моркови,праз лук.

Оризовите кори се подготвят всяка непосредствено преди завиването.Потапя се листа в топла вода,почти веднага омеква.Слага се от плънката и се завива на ролце.Може да се похапват и така,свежи,без да се пържат или пекат,но до момента на сервиране трябва да са покрити със стреч фолио,за да не засъхват листите.Ако ще се пекат,намазват се от всички страни с олио и се запичат за кратко тъй като плънката е вече готова,до зачервяване на листчетата.Ако  ги препечете повече ще са по хрупкави,а ако изберете по-кратко печене,както направих аз,листенцата остават по-дъвчащи,което мноого ми хареса.














Соленки от остатъчен квас




Соленки от квас. Остатъчния квас. С масло, кашкавал, подправки. Много им ходи лют пипер поръсен отгоре. Супер вкусни, хрупкави, много лесни и бързи. Просто разбърквате готовия квас с добавките, намазвате на хартия и печете.

Първите 10 минути на 180 градуса. След това изваждате и нарязвате с нож за пица  вече повтвърдената смес. Връщате във фурната и допичате до зачервяване.

За 200г отделен, ненахранен квас добавките са:

1 лъжичка масло

2 с. л. настърган кашкавал

2-3 щипки сол/когато сложите сол, намаля киселия вкус на кваса и се подчертава сиренения/

сухи подправки по желание

Не се добавя брашно. Оставяме сместа да постои разбъркана с добавките час-два и тогава намазваме на хартията и печем.

Има силно изразен сиренен вкус. Дори когато не слагате кашкавал.

Ако ви е рядък кваса, стават по-хрупкави. Тоест, това е вкуса, който търсим за соленките. Ако е по-гъст, стават много твърди и трудни за дъвчене. 

Лют сос от ягоди








Дойде време и за лютия, сладко-кисел сос с ягоди и мащерка. 😋

Тонове трябва от този сос, тонове, а не килограми и буркани! 😁

За омазване на пържолки-сурови или вече опечени,за зеленчуци или просто за топене на каквото дойде😁

Вместо доматен сос в паста и спагети!!! Топ е, никой не разбира че сосът е от ягоди 😁, но е много вкусно и неясно в същото време от какво е толкова вкусно😁😂

Ако кажете че спагетите са със сос от ягоди, ще ви погледнат изумено, с недоумение, дори може да не ги опитат или ако опитат ще е предубедено😁 Затова, спестете им го, директно сервирайте и наблюдавайте внимателно. В очакване да почнат да питат... Ммм, много е вкусно, какво има вътре!?! 🥰

Сетих се онази шега, как жената обичала да готви за любимия си мъж. Още повече обичала да седне до него и да го наблюдава как яде. И колкото по-лошо готвела, толкова по-внимателно гледала.... 😂

   

Солта е 2% а захарта 10% от теглото на плода.

454г ягоди

9г сол

50г захар

Щипка -две исот пипер

Суха люта чушка според потребностите и вкуса

Прясна мащерка 

Всичко се разбива набързо и за кратко.След това се слага не догоре в буркан,2-3 пръста празен.Добре затворен.Стои така 2-3дни на стайна температура.Всеки ден се отвинтва и завинтва пак капака. После в хладилника.За бърза консумация е,но е толкова вкусен,че не е нужно подобно уточнение😆

Като почне да ферментира,следете сладкото,ако почне много да киселее,добавете малко захар или мед.

Като почнат да свършват ягодите за сезона, може да се направи и сложи в пакетчета във фризера.Ако не искате да е много кисел соса, може да го сложите в пакетчетата и замразите в момента в който ви харесва най-много вкуса. 

ВНИМАНИЕ:Този сос ферментира доста бурно и ако го оставите дълго време без надзор и на топло, може да изкипи ето така 😁 :


Същото може да се случи дори след един ден, зависи колко топло е в помещението, или ако стои по-дълго време в хладилника без да се отваря буркана, докато трае бурната ферментация. Трябва само по веднъж на ден да отвинтвате и завинтвате капака, да излиза събралия се газ. А може и на 3-4 ден да го замразите и няма да ви кипи нищо 😂

Тук разнообразих лютите пипери:Исот пипер, Анчо чили, флейки от ферментирал, сладък пипер, Кайенски пипер, добавих и черен, сушен и ферментирал лайм. Вкусът спечели още. 😋




Толкова е пълен буркана преди да изкипи. 😁Личи си че е буен🥰



Спагети само с ягодов сос:

 2-3 задушени гъбки, нарязани на много ситно, добавяме сварените спагети, ягодовия сос, червен и черен пипер и слагаме в чинията.Отгоре поръсваме с гъбено брашно! 


 
Свинско с кисело зеле и ягодов сос! В Инстант пот, под налягане за 25 минути. 




Картофи със свинско, омазано с ягодов сос. 

  

Свински ребра с ягодов сос в пик на ферментация. От онзи буркан с изкипелия сос😁
Леко киселеещ, резлив, избухнал всички вложени вкусове и аромати.

 Месото е омазано само със сос и червен пипер и никакви други подправки, и е безумно вкусно и много сочно! Ферментиращ е обаче и действа на месото.Когато омазваме месо с някакъв фермент, е добре да престоят заедно поне 24 часа в хладилника. Всеки фермент действа невероятно на месото,може да омазваме месо дори само със сок от буркана с кисели краставички, или сок от кисело зеле и да ги оставяме ден два в хладилника да си говорят и след това да ги готвим😁
После печем бавно и дълго до разпадане на месото или под налягане и след това запичаме.