MyFreeCopyright.com Registered & Protected

четвъртък, 12 септември 2024 г.

Люта паста със сушен червен пипер, домати и оризова паста




Много лесна и бърза ферментирала люта паста. Към сух лют пипер, едросмлян  задължително, се добавя малко сол и настърган домат. Оставя се 3 дни в буркана да ферментира, без да се пипа или отваря. След това добавих оризовата вода. Още няколко дни в буркана, докато почне да прави  мехурчета. после се разстила в плитък съд и се суши на слънце няколко дни като се бърка веднъж в края на деня. 

263г домат

2 г сол

100г сух лют пипер

оризова вода - 1с.л. суров ориз се измива в 60-70мл вода за 5-10мин,като се мачка постоянно.Прецежда се и се ползва водата. Оризът като храна, като закваска, като източник на лактобактерии. Вместо мед или захар, във ферментите може да се слага оризова вода.





След добавянето на оризовата вода  изглежда  така :



Вече ферментира, отделя се цвик, бъркаме по веднъж на ден. 






След като се посгъсти на слънце, добавих оризова каша от 2с.л.оризово брашно и вряща вода  за нерядка кашичка. След като изстине се смесва с пастата, ако е рядко се уплътнява с оризово брашно. Слага се отново в буркан в който ще стои постоянно, с добре затварящ се капак. Оставя се още 2-3 дни на плота, залива се с олио, да покрие повърхността, затваря се и се слага в хладилника да зрее. Колкото повече престоява, толкова по вкусна става. 





Под олиото пастата продължава  да ферментира и зрее.. Дни.. Месеци... Лютото се омекотява,пак е много люто, но не остро, не дразни,не изгаря всичко в устата.Усеща се послевкус, който трае дълго след това.

Става умами. 🥰







Няма коментари:

Публикуване на коментар