MyFreeCopyright.com Registered & Protected

събота, 31 май 2014 г.

Сироп от рози

 
  Точно сега е момента да си направим този ароматен сироп от рози.Розата е маслодайна,много ароматна,но според мен може да се направи и с всеки друг вид роза,стига да съберете 25 или 50 цвята наведнъж.
В нета намерих рецепти само за топло приготвяне на розов сироп,тоест-варят се листенцата с вода и захар.А тази рецепта получих от приятелка.Благодаря ти Ели за чудната рецепта! :)
Тук ,всичко което се извлича от розовите листенца става по студен начин-с накисване.
За около 2,5 литра сироп са нужни:
25 розови цвята
1,5 литра вода + 1 пак.лимонтозу/1 с.л./
Накисват се листенцата в тази вода и се оставят за 48 часа в покрит съд.Аз се чудих дали да намачкам листенцата във водата,за да им помогна при сокоизвличането и в крайна сметка ги понамачках.Претрийте през пръсти/докато са във водата/ колкото е възможно листенцата.Като от време на време през тези 48 часа разбърквайте.
След като мине посоченото време,се прецежда течността и се смесва 1:1 със захар.Може да измервате в чаени чаши за по-лесно.
Разбърква се добре ,докато се разтвори захарта.Насипва се в шишенца,които се стерилизират 5 мин. от момента на завирането-само за капачка.


Изваждат се веднага и се оставят да изстинат.След това сиропа се разрежда с вода,защото е много концентриран и сладък.


Аз направих двойна доза с 50 рози.На получената от тях течност сложих 2 кг захар.Според съотношението 1:1 трябваше да сложа още малко,но реших,че ще е много сладко.И така се получи добре!Около 15 шишенца по 300 мл плюс още две шишенца в хладилника за прясна консумация.





Няма коментари:

Публикуване на коментар