MyFreeCopyright.com Registered & Protected

неделя, 28 юли 2013 г.

Домашен кетчуп


Дами и господа,това е Кетчупът!
Колкото и да съм опитвала преди различни варианти за кетчуп,не се получаваше характерната лепкава консистенция като на купения,докато не сложих /преди години/ нишесте в него.Използвах сега ,като основна тази рецепта на Пепи,като попромених малко подправките-добавих такива според моя вкус.Допадна ми идеята,че подправките се варят в оцета-така той се ароматизира много осезаемо и е достатъчно да промени вкуса на цялата доматена смес.
 Тази година,нашите домати ни се отплащат с много плод.Доматена фабрика ''Янко Костов'' работи с пълна пара! :))) Може би над 70-80 кг домати вече са в консервирано състояние!
И всичко това за домашно ползване! :))))
Една нищожна част от слънчевите домати на мама:


От тях се получи около 5 литра доматено пюре без семки и люспи.
Моята рецепта ще е за 5 литра доматено пюре,просто защото нямам по-голям съд в който да го варя на котлона/газов/.Като краен резултат се получиха 13 малки бутилчици от по 300-400 мл.
 Преди да започнете да се занимавате с доматите е добре да  приготвите оцета и подправките,тъй като ще трябва да престоят 2-3 часа.

210 мл ябълков оцет 6 градуса
2 с.л. чубрица
1/2 ч.л. смлян черен пипер
1/2 дафинов лист
1/2 ч.л. смлян кимион
1/2 с.л. естрагон/тарос/
1 с.л. риган
1 щипка розмарин
1 пълна с.л.босилек
Слагат се да заврат на котлона и се изключва.Похлупват се с капак плътно и се оставят за 2-3 часа да изстиват и взаимодействат. :) След това се прецежда през двоен тензух,изстисква се добре с ръка бохчичката и получения ''батак''-точно с цвят като вода от локва  :)))) се изсипва при врящото доматеното пюре,където вече са разтворени захарта и солта.Аз добавих и 3-4 с.л. червен пипер.


Солта и захарта за съжаление нямат точно количество,тъй като след основното,което беше написано в рецептата на Пепи,добавях няколко пъти още по малко сол и захар на вкус.
Като начало-
2 1/2 с.л. сол
350 г захар
* След като добавих оцета и нишестето,вкусът се попромени и го доовкусих може би с още 2 ч.л. сол-добавяйте по малко-докато ви се хареса :))).А захарта като допълнително количество беше може би около 1 ч.ч. но всичко е въпрос на вкус.

2 пакетчета /по 55 г всяко/ царевично нишесте-размива се в малко студено доматено пюре.Добавя се с постоянно разбъркване към врящото доматено пюре-най-добре с тел за разбиване на яйца.След като се добави нишестето се разбърква постоянно и непрекъснато за около 10-15 мин,да се посгъсти.Ако е необходимо се намаля и котлона.Сместа е готова като започне да бълбука и да прави мехури.Сваля се от котлона и се оставя леко да изстине.Напълва се в малки бутилки или в бурканчета.
Стерилизират се 10 мин след завирането на водата.Изключва се котлона и се оставят да поседят 20-30 мин. във врялата вода.След това се изваждат.
Като е топъл не се усещат подправките,но след като изстине се усеща чудесен послевкус на любимите подправки! :)

*Когато надписвах бутилчиците,на етикетчетата написах ''Кетчуп 1'',което автоматично значи,че скоро пак ще се прави кетчуп!2-ра серия!
Няма толкова рано да затваряме фабриката,я! :)))
*В рецептата на Пепи пише,че се оставя да поизври 1/3 от водата на доматите,но аз не го направих,защото след това, добавянето на нишестето много сгъстява пюрето и трябва много да се внимава да не стане прекалено гъсто.


7 коментара:

  1. Веднага се впускам да го правя.Дея,и ако не стане,прави му сметката!Хахаха!Роси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давай,Роси,смело!Непременно докладвай за резултата! :))))

      Изтриване
  2. ok super no nerazbrah kolko to4no sa domatite?pusni to4nata recepta molia te.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели,различните сортове домати отделят различно количество сок.Затова рецептата е с готово количество сок.И рецептата на Пепи е с литри готов сок.
      Над 5-6 кг домати предполагам ще са необходими за около 5 литра сок.

      Изтриване
  3. Рецептата е пробвана и в гр. Поморие. Получи се невероятно вкусен кетчуп. Не след дълго повторих. Доматите, които ползвах са Рома. Благодаря. Краси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се Краси,че ви е харесал кетчупа!Поздрави!

      Изтриване
  4. По тази рецепта правя кетчупа вече четвърта година, и винаги се получава уникално вкусен! Поздрави!

    ОтговорИзтриване