MyFreeCopyright.com Registered & Protected

четвъртък, 10 юли 2014 г.

Баница на розички-най-вкусната баница!




 Най-вкусната баница,която някога съм правила!
Чудесен баланс между кори и плънка-нито много суха,нито прекалено кашкава!Не е сбита ,а пухкава и мека и в същото време жилава-усеща се твърдостта на листите!Точно както я обичам!
И някак се получава повече тази баница.Уж същото количество кори,което обикновено ползвам и долу горе същата плънка,а се получава баница,която изпълва тавата по-добре,и самите парчета баница насищат повече.Не случайно беше наречена спорна баница.За съжаление не запомних откъде преписах рецептата,но във всички случаи,ако си я познае някой-благодаря за спорната и чудна рецепта!
Особеното в тази баница е нареждането на листите.Начина по който се завиват и след това,заляти със заливката не се слепват.За сравнение с друга баница на малки охлювчета-в два пъти по-малка тава и същото количество кори-тавата не можа да се изпълни,и оттам самата баница се получи мъничка.В друг вариант съм надипляла корите на хармоника и така ги редях в тавата,но отново не се получаваше така,както тук.Така че стигам до извода,че освен продуктите и качеството им, за една баница е важна и подредбата на листите.

Приготвя се заливка от:
6 яйца
500 г кисело мляко/Родопея-3.6 процента/
1 ч.л. хл. сода
1/2 ч.ч. вода
1/2 ч.л. сол
4 с.л. олио

500 г кори за баница-''Фамилия''
парче сирене/колкото кутия локум/настъргано на едро стъргало
парченца масло

В намазана с олио голяма тава се нареждат една до друга розичките.



Те се приготвят  всяка от един лист,върху който е поръсено 1 с.л. настъргано сирене.Надипля се на хармоника,и след това се завива на розичка,като не се притиска много листа,а се внимава да е рехаво набран.Действа се леко без натиск.


Нареждат се всички розички една до друга и се заливат със заливката.

Пече се до зачервяване-около 40-45 мин.
След като е готова и се охлади малко е желателно да не се реже ,а по възможност да се изкарат/накъсат розичките като отделни парчета.
Питки и баници предпочитам да ги накъсвам,отколкото да ги режа.Така са още по апетитни,не се слепва тестото,а се накъсва на конци ,а при баниците се накъсват апетитно листчетата.
Определено,това ще е любимата ми баница!
Опитайте и вие!
*Може и в правоъгълната тава на фурната.Това беше първият ми опит с тази баница.Тук поръсих сиренето върху розичките и след това посипах с последните 1-2 листа от корите за баница,накъсани на парченца,за да не загори сиренето.Но определено,вече ще слагам сиренето вътре в розичките/както по-горе/,докато се надипля листа.Вторият опит беше по-успешен! :)


7 коментара:

  1. Сега се пече. Доста добре изглежда. Дано стане, защото ще впечатлявам индивид от мъжки пол с нея :D

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за рецептата, наистина е страхотна! Отдавна търсех рецепта за баница, която да ми хареса на вкус, и най - накрая я намерих: )

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Получи ми се и всички много я харесаха
    Благодарности за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  5. Радвам се,момичета,че съм била полезна с рецептата за баница.Аз лично също дълго пробвах,експериментирах и в крайна сметка това е рецптата,която вече правя постоянно.Поздрави на всички !

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря! Стана чудесна баничка 😊

    ОтговорИзтриване
  7. Благодарности за споделената рецепта. Стана чудесна баничка!

    ОтговорИзтриване