MyFreeCopyright.com Registered & Protected

събота, 31 август 2024 г.

Кисели краставички в солена саламура










Време е да сложим киселите краставички.

Вода и сол, на литър вода-20 г морска сол или 30г келтска сол.В буркана освен краставичките се слагат:

Лук на едро, слага се и външната, оранжева или лилава люспа

Чесън с люспата, смачкан с ножа

Семена от копър,кориандър,синап

Листа от дюля,вишна,круша

Лозови клечки

Заливат се с водата в която е разтворена солта и се оставят с незатегнат капак на тъмно и хладно място.Всеки ден се разклащат и се внимава на повърхността да не остават за дълго непокрити листа или зеленчуци.

Течността става мътна,така трябва да е.Това значи,че в нея вече са се появили млечнокисели бактерии.От момента в който помътнее,може да започвате да я пиете.С добавката на листа и семена,лука и чесъна е особено вкусна.❤

Не поставяйте буркана на слънце! Ако искате краставичките ви да са с полезни, млечнокисели бактерии, дръжте ги на тъмно и възможно най-хладно място. Когато ферментират на по-ниски градуси, под 22°, остават твърди и хрупкави. Ако е малък буркан и имате място, може директно в хладилника да го сложите, след 3тия ден от залагането.

Да, краставичките ще станат кисели и ако сложите буркана на слънце, но вече ще са вкиснали от дрожди, а не от млечнокисели бактерии също и ще омекнат почти веднага.

Дръжте буркана затворен с капачка и отваряйте само да излезе газа и пак затваряйте. Така докато трае бурната ферментация. Спре ли, спираме да отваряме и ние. Фермента се самоконсервира и може да стои така, на хладно място до пролетта.

Тези са нарязани, за бърза консумация. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар