MyFreeCopyright.com Registered & Protected

събота, 31 август 2024 г.

Ензимиран чесън в мед







Този чесън е еликсир. Става бавно, трябват месеци, година, за да се получи този черен цвят, но може да се почне да се хапва след 2-3 месеца. Има сладък орехов вкус. И с времето острата миризма и лют вкус на чесън намалят. 
Мирише докато ферментира/ензимира, нооо... нямало пълно щастие 😁 само първия месец е тежко, после... се свиква😂
Чудесен е към печени зеленчуци. А като започнеш да се разболяваш, само 2-3 скилидки и малко от сокчето те вдигат на крака. 

2/3 от буркана се пълни с обелени скилидки чесън. Догоре(1/3) се запълва със захаросан мед. Ако е течен се пълни до извивката на буркана. Затваря се с капачка и се оставя на тъмно място. Като почне да ферментира се освобождава газа, само се отвинтва и завинтва капачката. Може да започне и да кипи, да се има предвид и да се сложи чинийка под буркана. Моят мед е домашен и избирам чесън не много лют. По възможност домашен. 
Захаросания мед се втечнява още първите дни. Може да се наложи да се добави още мед, ако не са облети слилидките добре. Трябва да се върти буркана периодично и да се облива горния слой,да не засъхва. След като поспре да се пени и прави балончета, обикновено след първия месец, може да го оставим в някой шкаф на тъмно и да го отваряме на 1-2 седмици, ако има събрал се газ, да излезе. След това може да го забравим за месеци. Той сам си действа 🥰

Паприка у павлаци










Паприка у павлаци. 😊

Или поферментирали за седмица люти чушки заляти със сметана и сирене.

Много вкусно нещо е това. Както за мезе или салата,така и за похапване с филийка препечен хляб. 🙃🥰

Лютите чушки стоят 7 дни в солена вода.Почистени са предварително от семки и семенници.Следва нареждане в буркана-отцедени чушки,заквасена сметана/може  и каймак от сурово прясно мляко,ако имате/,малко сол,следващ ред чушки,сметана, сол.Накрая се налива малко  прясно мляко.След ден или повече,на дъното ще се отдели цвик,излива се и се долива още мляко.Трябва да престои месец,но не издържа толкова.😋

Може да се направи и със сладък червен пипер. 







Овчарски пай










Мусака, ама не съвсем. Овчарски пай. Понякога и с грах. 😁

Каймата 50/50 телешка/свинска. А пюрето е от картофи на пара. И вместо прясно мляко сложих 2 яйца. 😁 Стана още по вкусно. Понякога липсите водят до плюсове 😁

Сготвя се каймата с лук, чесън,моркови, ферментирало домати със зелени подправки, /оттук идва вкусното😍/, червен пипер, бяло вино. През това време картофите са се сварили на пара за 10мин.Намачкват се, добавя се малко сол, инд.орехче,2 яйца, много масло. 

В тавата се слага първо каймата, след това картофеното пюре. 

Най-отгоре кашкавал и се запича до разтапяне и зачервяване. Не може да е по-бързо! И вкусно! 😋😍

С грах става още по-вкусно. Слага се върху пюрето. Следва кашкавала и запичаме.






Люта салца от черита, сушени домати, червен пипер и мед

  




Ензимирали в мед черита, поне за месец преди пасирането. След това продължават да си действат, но по-кротко и в хладилник. Трайността е до изчерпване. Може да стои и година в хладилника. Колкото по-дълго стои, толкова повече се разгръщат вкусове и полезни ензими. 


1:1 в буркана мед и черита, надупчени с клечка за зъби, не нарязани! 

Щипка сол

2 малки доматчета за намачкване да пуснат сок

шепа сушени домати

Зърна червен и зелен пипер

Лют сух кайенски пипер на вкус или какъвто друг лют имате, аз сложих и сушено Анчо чили-черната пудра. Придава опушен, плодов, шоколадов вкус. 

1-2 броя сладък червен пипер, на парченца

1-2 пресни люти чушки, без семките

Всичко се смесва и затваря добре. Разклаща се всеки ден, да се облива горния слой, поне месец. После се прецежда, пасира се първо твърдата част, после се добавя от течността колкото гъсто искаме да е.Аз сложих цялата течност. Но има значение дали ще вкараме пасатора директно в буркана и пасираме, или ще пасираме поотделно, с добавяне после от течността. Добавя се и сол на вкус. Салцата е сладко люта, но си има нужда и от сол. 

Разклаща се всеки ден, да не засъхва каквото е на повърхността.Капачката се отвинтва и завинтва по веднъж на ден, само да излезе газа. 

Анчо чилито. Не е много люто, придава повече вкус и аромат. 









Тук вече ферментира бурно. Множество балончета при разклащане и преди това, видими в буркана. 


Меда изсмуква соковете от пипера, чушките, черитата. Вижда се как се свиват и изсъхват парченцата. Изсмуквайки соковете им, смесва ги със себе си и си взаимодействат, създавайки полезни ензими за нашите стомахчета. 
След пасиране се прецежда през метална цедка.Малко е гъста и трудна за прецеждане,но не е невъзможно. После става фина смес. 🥰









Получи се вкусна, сладко-кисела не много люта салца. Може да се ползва за мариноване на меса, зеленчуци, преди и след печенето им, за чипс,сирена, за добавка към сосове... 

Парен лимец с ядкови брашна и сушени плодове



Такава спонтанно импровизирана и вкусна бърканица не бях забърквала скоро! 😁

Парен лимец в термос, за една нощ,след това отцеден и позасъхнал върху кърпа. И тъй като нямах препечено брашно, да го направя както правя вареното жито, сложих брашно от кайсиеви ядки!Стана още по-добре! Силен ядков вкус плюс сушени червени боровинки, стафиди и кокосов чипс. И пудра захар, която се добавя непосредствено преди похапване, защото овлажнява. 

По-тъмния е с брашно от тиквени семки, брашно от кайсиеви ядки и брашно от рожков за лека сладост и шоколадов привкус. Страхотен вкус! 😋 

Телешко варено в Инстант Пот





Телешко варено.😋 Този път месото е мариновано в лимонов сок и мед за 24 часа.Така поомекнаха ципички и жили и месото се свари по-добре. Тази марината поизвлече кръвта от месото и при отпенването почти нямаше сивеещи парцали. Бульонът е чист и бистър, без много усилия. Подкиселеното месо, вече направи и бульона леко кисел, точно идеално като за супа.

В една рецепта имаше и 50г ракия, която подчертавала вкуса на телешкото месо🙃, но това ще бъде изпробвано следващият път. Ще надградим рецептата с ракия😁

300г телешко месо

3 картофа

2 моркова

1 лук

2 скилидки чесън 

Половин връзка целина, заедно с дръжките

Черен пипер, сол

Месото се почиства добре от ципи и жили и се реже на парченца, които се намачкват с 2 с. л. лимонов сок и 1 с. л. мед. Оставят се в хладилника за 24 часа. Като се сетите, може да ги разбъркате. 

На следващия ден месото се вари във вода без сол колкото да се отпени. След това се включва на програма beef, само вода и месо, под налягане за 30 минути. 

Добавят се след това картофите, лука,чесъна, морковите, целина дръжки, сол, черен пипер и олио. Включва се програма под налягане за 25 минути. След края на програмата, когато налягането падне само се слагат листата от целината, нарязани на ситно,черен пипер. Готово е! И много вкусно! 🥰