MyFreeCopyright.com Registered & Protected

събота, 31 август 2024 г.

Ензимиран чесън в мед







Този чесън е еликсир. Става бавно, трябват месеци, година, за да се получи този черен цвят, но може да се почне да се хапва след 2-3 месеца. Има сладък орехов вкус. И с времето острата миризма и лют вкус на чесън намалят. 
Мирише докато ферментира/ензимира, нооо... нямало пълно щастие 😁 само първия месец е тежко, после... се свиква😂
Чудесен е към печени зеленчуци. А като започнеш да се разболяваш, само 2-3 скилидки и малко от сокчето те вдигат на крака. 

2/3 от буркана се пълни с обелени скилидки чесън. Догоре(1/3) се запълва със захаросан мед. Ако е течен се пълни до извивката на буркана. Затваря се с капачка и се оставя на тъмно място. Като почне да ферментира се освобождава газа, само се отвинтва и завинтва капачката. Може да започне и да кипи, да се има предвид и да се сложи чинийка под буркана. Моят мед е домашен и избирам чесън не много лют. По възможност домашен. 
Захаросания мед се втечнява още първите дни. Може да се наложи да се добави още мед, ако не са облети слилидките добре. Трябва да се върти буркана периодично и да се облива горния слой,да не засъхва. След като поспре да се пени и прави балончета, обикновено след първия месец, може да го оставим в някой шкаф на тъмно и да го отваряме на 1-2 седмици, ако има събрал се газ, да излезе. След това може да го забравим за месеци. Той сам си действа 🥰

Няма коментари:

Публикуване на коментар