MyFreeCopyright.com Registered & Protected

събота, 31 август 2024 г.

Люта салца от черита, сушени домати, червен пипер и мед

  




Ензимирали в мед черита, поне за месец преди пасирането. След това продължават да си действат, но по-кротко и в хладилник. Трайността е до изчерпване. Може да стои и година в хладилника. Колкото по-дълго стои, толкова повече се разгръщат вкусове и полезни ензими. 


1:1 в буркана мед и черита, надупчени с клечка за зъби, не нарязани! 

Щипка сол

2 малки доматчета за намачкване да пуснат сок

шепа сушени домати

Зърна червен и зелен пипер

Лют сух кайенски пипер на вкус или какъвто друг лют имате, аз сложих и сушено Анчо чили-черната пудра. Придава опушен, плодов, шоколадов вкус. 

1-2 броя сладък червен пипер, на парченца

1-2 пресни люти чушки, без семките

Всичко се смесва и затваря добре. Разклаща се всеки ден, да се облива горния слой, поне месец. После се прецежда, пасира се първо твърдата част, после се добавя от течността колкото гъсто искаме да е.Аз сложих цялата течност. Но има значение дали ще вкараме пасатора директно в буркана и пасираме, или ще пасираме поотделно, с добавяне после от течността. Добавя се и сол на вкус. Салцата е сладко люта, но си има нужда и от сол. 

Разклаща се всеки ден, да не засъхва каквото е на повърхността.Капачката се отвинтва и завинтва по веднъж на ден, само да излезе газа. 

Анчо чилито. Не е много люто, придава повече вкус и аромат. 









Тук вече ферментира бурно. Множество балончета при разклащане и преди това, видими в буркана. 


Меда изсмуква соковете от пипера, чушките, черитата. Вижда се как се свиват и изсъхват парченцата. Изсмуквайки соковете им, смесва ги със себе си и си взаимодействат, създавайки полезни ензими за нашите стомахчета. 
След пасиране се прецежда през метална цедка.Малко е гъста и трудна за прецеждане,но не е невъзможно. После става фина смес. 🥰









Получи се вкусна, сладко-кисела не много люта салца. Може да се ползва за мариноване на меса, зеленчуци, преди и след печенето им, за чипс,сирена, за добавка към сосове... 

Няма коментари:

Публикуване на коментар