MyFreeCopyright.com Registered & Protected

петък, 14 октомври 2011 г.

Мариновани миди в зехтин,лимонов сок,копър и зелен лук




Невероятно вкусни стават мидите,приготвени по този начин.Но трябва задължително да престоят поне 12 часа в маринатата,за да могат да си поемат и отделят соковете.Отново няма съвсем точни пропорции-но долу-горе приготвих около 1 чаена чаша и половина мидени ядки.В маринатата основното е от всичко по много.Много лимонов сок,много копър,много зелен лук.Поемат зехтин,поеха и доста сол-дори останаха малко безсолни-но сложих близо 2 ч.л.сол  и се опасявах че може да се пресолят.Така че солете смело-докато го докарате на вкус.
     Приблизителни количества продукти на маринатата за около 1 1/2 ч.ч. миденни ядки:
 4-5 стръка зелен лук
1 връзка копър
сокът на 1 лимон
5-6 с.л. зехтин
1-2 с.л. олио
1/2 ч.л. смлян шарен пипер
сол на вкус


Лукът и копъра се нарязват на ситно.Добавят се към мидите,поръсват се с шарения смлян пипер,лимоновия сок,зехтина и олиото и се посолява на вкус.Съдът се затваря с плътен капак и се оставя в хладилника да престоят мидите и да си взаимодействат соковете и вкусовете за поне 12 часа.


След това се отваря капака и може да ми се обадите и да споделите резултата! :)
С бяло вино или ракийка!
Да ви е вкусно! :)
 

2 коментара:

  1. Здравейте, днес ще приготвя тези миди, благодаря за хубавата рецепта! Но знаете ли колко могат да престоят в марината преди да се развалят?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Мишел!Точно снощи приготвих от тези миди,още не сме ги опитали.:)Мидата е коварно нещо,ако се развали,може да доведе до сериозно и опасно натравяне,така че внимателно!В така приготвената марината,в която има сол и лимонов сок,които са консерванти,може да се задържат и по-дълго-например ден-два-три в хладилник,но все пак внимавайте!У дома никога не остават за толкова дълго време!Успех и хубав уикенд! :)

      Изтриване