MyFreeCopyright.com Registered & Protected

събота, 5 октомври 2024 г.

Солен паламуд

 


 

Изчистеният паламуд се слага за кратко във фризера, да стегне и да може да се нареже на шайби. Меко е месото и ако не е съвсем пресен трудно се запазват цели шайбите. Ако е бил замразен когато сте го купили, още по-лесно се чисти и след това нарязва.

Държи се 24 часа в солена саламура, направена с яйце-да изплува колкото 50 стотинки.

След това се отцежда и се държи в оцет, най-добре домашен, за 6 часа.

Отцежда се и от оцета и се нарежда в съд, който се затваря добре или  в буркани. Дафинов лист, зърна черен пипер и се залива с препечено и изстинало олио, да покрие рибата, да няма стърчащи части над олиото. Олиото се слага да се загрее, пуска се едно парче от хляб-коричка, колкото една хапка и след като покафевенее хапката и я разходите из цялото олио, я махате и сваляте съда от котлона. Изстива напълно и едва тогава заливате рибата. Затваряте буркана и държите в хладилник. След седмица може да се хапва.

По този начин може да приготвите почти всяка риба. 

Печени ребра с ядково брашно





 


Чудни станаха тези ребърца! Леко люти, разпадащи се и сочни. Много вкусни!Сосчето също стана превъзходно за топене.Тъй като има ядково брашно, не се наложи сгъстяване след печене. 

Мариноват се за един ден в:

1 с. л. Лют сос

1 с. л. Червен пипер

1 с. л. Брашно от кайсиеви ядки! Може да се сложи и от тиквени семки.

Ако нямате готово ядково брашно, може да сложите всякакви други ядки или микс от тях-леко запечени и смлени - лешници, орехи, шамфъстък, бадеми, сусам... Ако са повече, ще се получи и хрупкава коричка.

3-4 с. л. сос от буркана с ензимиращи в мед лимони и канела/може да се замени с мед и лимонов сок/

3-4 с.л.бяло вино

Това се разбърква на паста и се омазват предварително посолените с морска сол ребра.

После престояват  в хладилника и на другия ден печем, ядем и ревем🙃😁😂.

Може да ги опечем в термоторбичка във фурната. Аз ги готвих под налягане в Инстант Пот за 35 минути и след това 10 минути запичане.

От ядковото брашно сосчето се получава много вкусно и няма нужда от допълнително сгъстяване с брашно, както правя обикновено.