MyFreeCopyright.com Registered & Protected

вторник, 3 септември 2024 г.

Домашна, ферментирала вегета




Домашна ферментирала вегета.По Elena Stoyanova. 

Тук има:

връзка зелен лук,

шепа прясна мащерка,

две шепи дръжки от моркови/нали,ако имате домашни моркови,не изхвърляте дръжките им!?!В тях има в пъти повече каротин и вит.С,отколкото в самите моркови/,

10-15перца зелен чесън,

1-2моркова.

Общо 450г зелени подправки +10г сол.

Солта е 2% от теглото на зеленчука.

Нарязват се,смесват се със солта,намачкват се и се притискат да им излезе сока.Зелен е.😆

В плътно затворен буркан,пълен догоре се държи около седмица.След това се съхранява в хладилник.Чудесно  и много вкусно се готви с това.Не само течни ястия,ами и печива,зеленчуци и меса, омазани обилно!😋След 4-5дни може да почне да се ползва.Когато отнемете количество,винаги притискайте отново,да се облее горния слой и заравнявайте.

Може да сложите, каквито искате зелени подправки, каквито обичате. Ферментацията и след това ниските градуси в хладилника, няма да позволят да се развали дълго време. За мен е излишно огромното количество сол, което съм виждала в някои рецепти за прясна вегета.Там се ползва солта като консервант, а тук  ферментацията е която ще пази продукта. Ще има също полезни бактерии, защото солта е малко, ще протече ферментация, ще се получи чудна млечнокисела, полезна вегета. При другите рецепти за вегета с много сол, там не може да протече ферментация, заради огромното количество сол. Там ще са просто зеленчуци и сол. 

Тук съм омазала прясно сирене с тази подправка. Стана чудно! 







Няма коментари:

Публикуване на коментар