MyFreeCopyright.com Registered & Protected

четвъртък, 24 август 2017 г.

Печен пипер/камби с доматен сос и лук в буркани

Много вкусна лятна манджичка,сега изпробвам и в буркани.Първо,отваряш буркана и има готово ястие и второ,през зимата замирисва на лято! :)
От посочените продукти се получиха 5 компотени буркана.
1,300 кг опечен и обелен пипер/аз използвах червена и жълта капия,както и доста камби-по-сладки и месести са/
2,500 кг настъргани домати
5-6 скилидки чесън/нарязан на филийки/
4-5глави средно голям лук
В дълбока тава се слагат 3-4 с.л. олио или зехтин и се запържва лука,нарязан на полумесеци с 1-2 щипки сол.Разбърква се,като почне да омеква се добавя и чесъна,след още малко време се поръсва с 2 с.л. захар,да се карамелизира леко.

Опеченият и обелен пипер-червен и жълт се нарязва на едри парчета-на 2-3 части всеки.Аз нарязах този,който беше се раздробил при беленето и който е бил по-тънък.Целите пипери и камби запазих да се сложат цели в бурканите.

Към поомекналите,карамелизирани лук и чесън се добавя пипера,който е нарязан на парченца.Разбърква се леко за 1-2 мин,след това се изсипва доматеното пюре.
Слагат се :
200 г захар
30-40 мл оцет
сол/около 1-2 с.л.,но опитвайте според вкуса ви/
Разбърква се и се вари за около 15-20 мин.Сваля се от котлона и се добавя босилек и магданоз,нарязани на ситно.
След това във всеки буркан се слагат по 2-3 камби или пипер/опечени и обелени/ и се пълни до ръбчето на извивката на буркана с доматената смес.Запечатват се бурканите и се стерилизират за 15-20 мин след завирането на водата.
Тази манджичка може да се похапва самостоятелно,а може да се изсипе в малка тавичка или тиган,да се чукнат по няколко яйца ,да се поръси със сирене и да се опече на котлона до готовност на яйцата.Получава се Шак-шука.Мнооого вкусно ястие! Опитайте! :)




Няма коментари:

Публикуване на коментар