MyFreeCopyright.com Registered & Protected

неделя, 15 септември 2013 г.

Сладко-кисел сос от сини сливи





 Рецептата е на Пепи .Чудесен е този сос,превъзходен!Универсален!
Подходящ за меса,за сладки и солени бисквити,за всички видове сирена,което автоматично ме наклонява към червено винце със сиренца и този сос!Към спагети с този сос!
Към пилешки хапки и задушени зеленчуци с този сос!Към панирани пилешки бутчета и този сос!Към телешки пържолки с този сос!Дори само пържени картофки с този сос!
Просто чудо!Сладко-кисело! :)
Аз естествено не бих се цапала само за 1 кг сливи,така че бяха удвоени количествата на продуктите.А и рецептите на Пепи винаги ми допадат  достатъчно,за да и се доверя и да стартирам направо с двойна доза!Не съжалих!Много вкусен сос!
В него има освен сини сливи,оцет,чесън,червен пипер,канела и кафява захар!Мдам!Не бързайте да бърчите вежди...чесъна не се усеща в готовия сос,а заедно с червения пипер,канелата и карамеления вкус на кафявата захар придават много фина изтънченост на соса :).Послевкуса му е на червено вино,което автоматично го прави задължителен като добавка при поднасяне на месни и сиренени мезета за червено вино!

Ето и моите удвоени количества:

2 кг сини сливи
400 г кафява захар /тъй като Пепи поясни,че 80 г не са и били достатъчни при 1 кг плод,аз удвоих количеството,за да не добавям после.Оказа се достатъчно,поне за моя вкус./
500 мл вода/също според корекциите на Пепи,увеличих и водата./
200* мл оцет/тук не посмях да увеличавам :))))/
2 с.л. канела на прах
1 пълна с.л. сладък червен пипер/може и малко лют,ако искате да стане пикантен/
6 малки скилидки чесън-нарязани на ситно
2 плътни щипки сол/няма сол в рецептата,но няма да съм аз,ако не добавя нещо от себе си :)))-реших, че солта би подчертала сладкия вкус на соса и за моето небце вкуса беше добър,солта не се усеща,но подчертава/

В тенджера с вместимост 3-4 литра се слагат сливите нарязани на половинки.Не е нужно да се режат на по-малки парченца тъй като омекват достатъчно при варенето,а след това действа и пасатора.Моите сливи бяха огромни и в крайна сметка всичко стана на каша още преди пасатора.
Слага се всичко в тенджерата и след завирането-20 мин ври,като се разбърква от време на време.Сваля се от котлона и се разбива с пасатора до гладка и хомогенна смес.Опитвате на вкус,ако ви липсва захар-добавяте още малко-2-3 с.л.Слагате отново на котлона да заври-2-3 мин. и още горещо го насипвате в шишенца и малки бурканчета.Обръщате с капачката надолу и оставяте до пълно изстиване.
От това количество продукти/тоест от2 кг сливи/ се получиха шишенца и бурканчета с обща вместимост  около литър и половина.С други думи,ако използвате 1 кг плод ще се получат около 2 и половина бурканчета от лютеница/Дерони/.



Няма коментари:

Публикуване на коментар