MyFreeCopyright.com Registered & Protected

събота, 7 декември 2019 г.

Домашна шунка в шунковар



Най-накрая попаднах на сполучлива рецепта за шунка.Без прекален вкус на подправки,докарващ на създърма и без да е прекалено суха.Рецептата е от руско видеоклипче.
600 г месо от бут
7г сол
8г захар
черен пипер или любима подправка от мелничка,без дафинов лист

Месото се почиства от ципите и се нарязва на хапки.Поръсва се със захарта и солта и се намачква хубаво за около 4-5 минути.Покрива се със стреч фолио и се оставя за 3 дни в хладилник,като всеки ден се размесва по два пъти.
Аз го направих само за един ден,но беше обяснено,че вкусът е по-добър след като престои 3 дни.След като измине това време,се поръсва с любимите подправки,но не прекалявайте,защото вкусът става много наситен.Разбърква се месото с подправката,сложих и 1 с.л. вода докато размесвах.Слага се термо торбичка/от тези за печене/ в съда на шунковара и месото се натъпква много добре и плътно с чукалото за чесън примерно или джаджата за намачкване на картофи.Трябва да са притиснати добре парченцата месо,но аз като не бях,се оказа,че празните пространства са се запълнили с желиран сос,което не беше никак зле.
Усуква се добре торбичката в горния край и се затваря шунковара.Слага се в тенджера с вода,долу-горе до нивото до където е месото в уреда.


Слага се термометъра във водата и се следи температурата-след като водата достигне 80 градуса  се засича времето-2 часа се поддържа тази температура,при мен на 4та степен от 9 степенен котлон.Ако ви е газов котлона,ще го дебнете малко повече да го наместите колко да е намален.Температурата не трябва да пада под 80,нито да се покачва над 80 градуса.И така 2 часа.След това се изважда от водата и може да се охлади шоково,за да се спре процеса на готвене,в тенджера със студена вода.Като се охлади се слага заедно със съдчето в хладилника за 24 часа.След това се отваря,маха се торбичката,има доста образувало се желе мммммммм и се напада!
Това,което ми липсваше в тази шунка беше малко повече мазнинка,така че следващият път ще сложа и малко по-мазно месо.

6 коментара:

  1. Страхотна е шунката, а уреда от къде сте го закупили ?
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Уредът,Ели,е купен от Амазон,но го има и тук.Мисля че съвсем наскоро в Alleop го видях за 50 лв.

    ОтговорИзтриване
  3. Аз си направих специално котлон с терморегулатор за разтапяне на захаросан мед - настройвам го на 42 градуса и меда е разтопен за една нощ. В момента приготвям месото за шунка, нямам търпение да минат трите дни ;)

    ОтговорИзтриване
  4. Аз си слагам шунковара в фурната и нагласям терморегулатора на малко след 75 градуса целзий. Естествено шунковара е поставен на решетката като гледам разстоянието от горе и отдолу да е еднакво.

    Успех в кулинарстването.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, когато е във фурната отново ли е на водна баня?

      Изтриване
  5. 2 часа при 80 градуса трябва да се вари така ли

    ОтговорИзтриване