MyFreeCopyright.com Registered & Protected

сряда, 22 август 2018 г.

Доматен сос за пица и спагети



Това количество готов сос се получи от следните продукти:
4кг домати
2 малки главички лук
4 скилидки чесън
150 мл олио
сол-4 с.л. отръскани,почти равни
захар-5 с.л. захар
40 мл оцет
Рецептата е тази ,но промених малко количеството на лука и чесъна,както и на солта и захарта според моя вкус.Накрая заварих и бурканчетата за капачката,не посмях да ги оставя да се самозапечатат от остатъчната топлина на соса,а и не ми се дебнеше да видя дали ще се развалят или гръмнат.
*Зелени пресни или сухи подправки,както и черен пипер или кимион отдавна не слагам в доматени сосове,които консервирам,защото променят доста вкуса ,когато се загреят и сварят в доматения сос и престоят там за дълго през месеците докато се използва соса.Пресния босилек например толкова променя собствения си вкус и вкуса и аромата на соса,както и розмарина,та чак спрях изобщо да ползвам вече розмарин където и да е :D а пресен босилек избягвам да слагам в топли ястия или сосове,ползвам го само в салата с домати.Подправки добавям,когато приготвям нещо със соса,по-свежо е и го няма оня тежък вкус. Затова и намалих и количеството на лука и чесъна,колкото по-натурално-по-добре,но все пак и леко овкусяват соса.

В олиото се запържват лука и чесъна,нарязани на едро,за кратко,да стане прозрачен лука само.Добавят се доматите,нарязани на едро,докато започнат да пускат сок.Къкрят на умерен огън под капак,докато отделят още сок,след това се маха капака и се доварява,докато изври водата.Може да се остави по-гъст,а може и малко по-рядък,все пак е сос и не е нужно да е с гъстотата на лютеница.Аз варих коло 30-40 мин след махането на капака.След това се пасира с пасатора и се слагат солта,захарта и оцета.Разбърква се и се опитва.Добавете още каквото ви е нужно.Връща се на котлона и се вари още 3-5 мин,като се бърка непрекъснато.В зависимост колко гъст сте го направили ще пука повече или по-малко.Пълни се соса в бурканчета или шишенца и се заваряват /за по-сигурно :) / за 5-10 мин за капачката.

1 коментар:

  1. На нас много ни харесват. Миналата година правих две дози и нямаше нито едно развалено шишенце, въпреки че не ги варих.
    Тази година пак имам две дози готови 😊

    ОтговорИзтриване