MyFreeCopyright.com Registered & Protected

неделя, 30 юни 2013 г.

Сладко от червено френско грозде

Това сладко по нищо не отстъпва на домашно приготвеното сладко от черни боровинки.
Вкусно,леко кисело,желирано.

500 г френско грозде
по-малко от 1 кг захар
700 мл вода
1 ч.л. лимонена киселина

Френското грозде се почиства от чепчиците,поръсва се със захарта,разбърква се леко и се оставя за няколко часа,може и за една нощ в хладилника.След това се залива с водата,разбърква се до разтварянето на захарта и се слага на котлона в тенджера.Преди варях сладкото в тава и във фурната,но се оказа,че много по-бързо и ефективно този процес може да се случи и на газов котлон.


Вари се и се разбърква периодично.След като се посгъсти малко-20-30 мин.след началото,се сваля от котлона и се оставя да изстине напълно.По принцип правя сладката с прекъсване-на няколко пъти-до пълно изстиване и отново на котлона.В зависимост от плода,понякога и два пъти е достатъчно.След като изстине първия път се вижда докъде е стигнал процеса на сгъстяване,оттам може и да преценим колко да го варим по-нататък.
Приготвят се сухи бурканчета,лимонената киселина и се пристъпва към второто или последното варене.Тук котлона се намаля,за да не залепне сладкото и се бърка през цялото време.
Гъстотата му се проверява най-добре с порцеланова или стъклена чинийка,поставена във фризера или хладилната камера.Изваждате чинийката и капвате капка или повече от горещото сладко/което е все още на котлона/.Ако е още рядко и капката се разтича бързо,слагате обратно чинийката във фризера и продължавате да варите.
На това сладко не му трябва много варене,защото френското грозде съдържа пектин и може да се остави по-рядко,като сосът ще се желира след като изстине.
Когато прецените,че сладкото вече е почти готово се слага лимонената киселина,вари се още 4-5 мин и се сваля от котлона.Веднага се напълва в бурканчета,които се затварят и се обръщат с капачката надолу.Оставят се така до пълното им изстиване.

Междувременно,компотчетата от червено френско грозде също се получиха прекрасни:


Може да се смесят с малини и къпини.
*Към сладкото с френско грозде може да се добавят малини и къпини.Просто опитвайте.С тези плодове импровизациите винаги са чудесни!
Да ви е сладко! :)



Няма коментари:

Публикуване на коментар