MyFreeCopyright.com Registered & Protected

събота, 17 септември 2011 г.

Маринован сафрид/скумрия



По този начин съм мариновала сафрид и скумрия.Сигурно може и друга риба.Няма съвсем точни пропорции,но винаги резултатът е отличен.
Прави се саламура със сол и вода-и се измерва с добре измито яйце.Трябва да се покаже на повърността колкото 20ст.Ако яйцето не се появява-добавя се още сол,разбърква се добре да се разтвори и пак се измерва с яйцето.Приблизително на около 4 литра вода сложих малко повече от половин пакет сол-но това пак зависи от солта,така че мерете с яйцето.Тази саламура е достатъчна за 3 кг неизчистен сафрид.Долу горе се получава наполовина количество след като се изчисти рибата от вътрешностите и главите-тоест-от около 3 кг сафрид-се получава около 1,5 кг изчистена риба.
Ако рибата е скумрия(правила съм със замразена-никакъв проблем)се нарязва на шайби,около 3-4 см.
Та,вече изчистената и добре измита от кръвта риба(през няколко води) се слага в по-дълбока тенджера и се залива с половината саламура-или толкова,колкото да облее рибата,притиска се отгоре  с една чиния,за да не изплува рибата на повърхността и се оставя така за 12 часа.Саламурата се сменя на 12 часа-тоест-отцежда се старата и се залива с прясна солена саламура-тоест-другата половина от саламурата,която сме приготвили в началото.Това се прави с цел да не стои дълго време рибата в саламура с отделена кръв в нея.Общото стоене на рибата в солена саламура е 24 часа.
След като престои още 12 часа се отцежда добре и се слага за 6 часа в оцет.Пак да покрие рибата.
Приготвят се сухи буркани-за скумрията-компотени,за сафрида-от лютеница.
Отцежда се рибата от оцета и се нарежда в бурканите,като между рибата се слагат  подправки:
черен пипер на зърна(аз слагам шарен),бахар на зърна,дафинов лист,нарязан копър.
Препича се олио-в дълбок съд изсипвам 1 бутилка олио и се загрява дотолкова,че да започне да пуши.Сваля се от котлона и се оставя да изстине напълно,като се внимава да не попадне и капка вода в него,както и докато се пълнят бурканите.
Съвсем изстинало-олиото се изсипва върху рибата, да я покрие.Запечатват се бурканите и се прибират на хладно.Не се стерилизират.След около 2 седмици-рибата е готова за консумация.Ние я хапваме дори и по-рано! :)
Приготвям маринованата риба така от години.Моята майка я държи в солена саламура 48 часа-като на 24 я сменя,но аз я правя за 24 часа общо и няма никакъв проблем.

*От 3 кг сафрид се получиха 8 бурканчета от лютеница.
* За да не се образуват бели топчета в олиото след време-трябва рибата да е добре осолена,по-добре повече сол,отколкото недостатъчно и рибата да се развали.Когато слагатте рибата в бурканите и наливате олиото гледайте добре да излезе въздуха и да няма мехурчета.След като покриете рибата с олио и запечатате буркана не го клатете.Бурканите,които обърнах или разклатих уж добре да ги облее олиото,точно те имаха най-много бели точици.



Опитайте!Дано ви се хареса! :)
На последните снимки е маринован зарган.
Заповядайте в кулинарната група : https://www.facebook.com/groups/217580105348389/

6 коментара:

  1. Като бях малка баба правеше рибка. Много я обичах!
    Страхотна е!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря! :))
    Отдавна не бях правила точно сафрид...сега отлежава...и само я обикалям-кога ще е готова! Поздрави! :))

    ОтговорИзтриване
  3. Досега още не съм консервирала рибка, но много я обичам направена така. Чудесно предложение Диди!:-))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави и на теб,Мони!Закъсняла съм с отговора,но се надявам досега да се е случило-да си мариновала рибката!Ако не-опитай задължително! :)

      Изтриване
  4. Отговори
    1. Не зная колко точно изтрайва,защото у нас не се е случвало да остане тоолкова дълго,че да се развали.:) Предполагам до 6 месеца на тъмно и хладно място би трябвало да издържи.
      Маринованата риба си е сурова риба,без термична обработка,но солта я държи и играе ролята на консервант.Трябва да се наблюдава-ако започне да помътнява олиото,значи са започнали някакви процеси и трябва бързо да се изяде.Поздрави.

      Изтриване