MyFreeCopyright.com Registered & Protected

събота, 16 октомври 2010 г.

Босилек

Босилекът е силно благоуханно растение, чиито листа се използват като подправка за най-различни видове храни. Босилекът се е превърнал в една от най-разпознаваемите билки в света, откакто сос песто, който представлява смес от босилек, борови ядки и сирене пармезан, става широко популярен.
Босилек
Босилекът има кръгли, островърхи листа в зелен цвят. Съществуват повече от 60 разновидности на босилек, които се различават в известна степен по външен вид и вкус. Докато вкусът на сладкия босилек е чист и остър, други сортове, също предлагат уникални вкусове: лимонов, на анасон и на канела.
Босилекът расте в много региони по целия свят, но първите места, където се е появил са Индия, Азия и Африка. Той е характерна подправка за много разнообразни кухни по цял свят, включително италианската, тайландската, виетнамската и лаоската кухня.
Името "босилек" произхожда от гръцката дума „basilikohn”, което означава „кралски” и отразява нагласите на тази древна култура към билката, която те смятат за много благородна и свята. Традицията на благоговение към босилека се среща и в други култури. В Индия, босилекът се пази като икона на гостоприемството, докато в Италия, той е символ на любовта.
Винаги когато е възможно, при избора на босилек е добре да се избира свеж босилек, а не сушената му форма, тъй като свежата билка има по-високи вкусови качества. Листата на пресния босилек трябва да изглеждат свежи и да бъдат в наситено зелен цвят. Не трябва да се избира този с тъмни петна по листата или жълтеникав оттенък.
Съхранение на босилека
Свежият босилек трябва да се съхранява в хладилник, увит в кухненска хартия или леко влажна кърпа. Босилекът може също да се съхранява и замразен.
Сушеният босилек трябва да се съхранява в плътно затворен стъклен контейнер на хладно, тъмно и сухо място, където може да се съхрани свеж за около шест месеца.
Тъй като маслата, съдържащи се в босилека са силно летливи, най-добре е подправката да се слага към края на готвенето и така ще се запазят оптималните му вкусови качества.
Ползи на босилека
Босилекът е отличен източник на витамин К и много добър източник на желязо, калций и витамин А. В допълнение, той е добър източник на диетични фибри, манган, магнезий, витамин С и калий. 3гр. босилек съдържат 7, 52 калории и 0, 44 гр. протеини.
Редица изследвания показват уникалните свойства на босилека за предпазване от редица здравни проблеми, а именно:
- ДНК защита и антибактериално действие. Уникалният спектър от активни съставки, наречени флавоноиди, съдържащи се в босилека, осигуряват защита на клетъчно ниво. Ориентин и висенин са два водоразтворими флавоноиди, които защитават клетъчните структури, както и хромозомите от радиация и щети, породени от действието на кислорода. В допълнение, приемът на босилек осигурява защита срещу нежелано бактериално развитие.
- Противовъзпалителни ефекти. Еугенол, компонент на летливите масла на босилека, е предмет на широко проучване, тъй като това вещество може да блокира дейността на ензим в организма, наречен циклооксигеназа (COX), който има възпалително действие.
- Хранителните вещества, съдържащи се в босилека са от съществено значение за сърдечно-съдовите заболявания
Босилек
Босилекът е много добър източник на витамин А (чрез своята концентрация на каротеноиди, като бета каротин). Наречен провитамин А, тъй като може да се конвертира във витамин А, бета-каротинът е мощен антиоксидант и не само предпазва епителните клетки (клетките, които образуват лигавицата на многобройни структури в организма, включително и на кръвоносните съдове) от щетите на свободните радикали, но също така помага за предотвратяване оксидирането на холестерола в кръвта от свободните радикали.
    За да се съхрани повече свежия вкус на босилека късайте го с ръце, а не режете с ножица. Отлично средство срещу комарите. Саксия с босилек или китка закачена на прозореца задълго ще прогони досадниците от къщата ви.
Източници:Бг готвач

Няма коментари:

Публикуване на коментар