сряда, 10 януари 2018 г.

Захаросани дюлеви резенки и желе от дюли
Вкусни и ароматни,захаросани късчета плодове!
Съотношението е 1:1:1 плод,вода и захар.
Аз използвах 2 кг дюли.Нарязват се дюлите на половинки и четвъртинки.Отделят се семенниците-аз не изхвърлих почти нищо.Останалат част от плода се оставя настрана,да се нареже на  тънки филийки по-късно.Семенниците заедно с 2 литра вода завират и къкрят на умерен огън за около час,час и половина.След това се изваждат от течността и се изхвърлят/те са си свършили вече работата/ Към течността се добавя 2 кг захар и филийките дюли-на около5-6мм всяка.След завиране  се оставят да поврат за 20 мин на умерен огън, след което  се махат.Изстиват за около 4 часа.Отново се загрява течността с дюлите и след завирането врат още 10 мин.Добавя се 1 ч.л. лимонтозу,ври още 2-3 мин,свалят се от котлона  и се оставят отново до пълното им охлаждане.Резенчетата дюли се отцеждат добре и се нареждат в тави/при мен двете големи от фурната/върху кухненска хартия.Сушат се на около 50-60 градуса с вентилатор за 2 часа.Желето се вари до желаната гъстота,пълни се в буркани,затварят се и се обръщат с капачката надолу .След като се изсушат  и напълно изстинат,резенчетата се овалват в кристална захар.Съхраняват се в торбички или кутии в хладилника.До пълното им изчезване! :)
Докато ги правих изчезнаха доста...Остана ето това:* Едното от изстиванията на плода в течността може да оставите да изстива цяла нощ.Аз оставих първото изстиване за през нощта и  на другия ден продължих с отстаналите действия.Цялото приготвяне е продължително и отнема доста време,но накрая резултата си струва!Опитайте! :)

2 коментара:

  1. Страхотно изглеждат. Правила съм нещо подобно, но оформено на кубчета, не на резени, един вид дюлеви бонбони. Много са вкусни и ароматни, за желето пък да не говорим, но аз имам проблем, дюлите имат запичащо действие, затова ги избягвам, а са толкова вкусни, дори сурови ги обичам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет,Весела!Докато ги правих изядох сигурно парченца,равни на две дюли и аз очаквах да имат запичащ ефект,но съвсем нищо не се промени :) Опитай сусамов тахан с мед всеки ден и няма да имаш проблеми да се съобразяваш какво ядеш.Таханът действа на метаболизма,перисталтиката,на стомаха и изобщо май действа на всичко в организма!Поздрави и хубав ден!

      Изтриване