MyFreeCopyright.com Registered & Protected

неделя, 20 януари 2019 г.

Козунак в хлебопекарна















Първият ми сполучлив козунак в хлебопекарна!Най-вече и изпечен в нея.Много сполучлива рецепта на Цветелина Хаджипеткова.Уникална,като пропорции,точно за един козунак в хлебопекарната.Тестото е меко буквално като памук.Не го оплетох ,оставих го като хляб,за да преценя как е тестото.Е,вече разбрах 😍 уникално е.И да,65 мл мляко са напълно достатъчни за малкото контейнерче на хлебопекарната.Захарта и солта с мазнината са в идеални пропорции за едно перфектно тесто и вкусен козунак.
*Следващият опит вече е с оплетен козунак,добавките са фурми,накиснати в Амарето,захаросани портокалови корички и ядки от кайсии за поръсване.Слабо препечена коричка.Когато се слагат фурми в тестото,то придобива малко по-кафяв цвят,но това изобщо не пречи на вкуса😛

65 мл прясно мляко
1 пак.суха мая на д-р Йоткер /или 20г жива мая/
2 яйца и 1 белтък/жълтъка се оставя за намазване/
100 г разтопено краве масло
425г брашно
100 г захар
1/3 ч.л. сол
кората на половин лимон и 2 ванилии,при звуковия сигнал за добавките/
Продуктите се слагат в контейнера в реда в който са написани,ако е на отложен старт ,сухата мая се изсипва най-отгоре върху брашното.Този е направен с отложен старт 7 часа,разтопеното масло предполагам се е повтвърдило за това време,но когато се прибрах тестото беше перфектно замесено на топка.
След последното разбъркване на тестото,се слага на пауза и тестото много бързо се сплита на плитка,връща се обратно в хлебопекарната за последното втасване,намазва се с жълтъка с 1 с.л. прясно мляко,поръсва се със захар,продължава се програмата и се оставя да си се изпече.
Машината е лидълска-Silver crest,програма 4-сладък хляб, 1 кг.
На снимката е изпечен на средно препечена коричка,но ще опитам и на слабо препечена,тъй като малко дебела ми се получи.
Особено ни беше сладко и вкусно.И меко-като памук.😋


5 коментара:

  1. Опитвала съм, но не ми се получава добре, само меся в пекарната. Ако опека в нея се получава нещо като кекс или сладък хляб. Обаче, видимо е, че при теб се е получило. Ще опитам някой път с рецептата, но според мен проблема е в печенето при моята машинка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз съм опитвала други рецепти,несполучливи.И аз си мислех,че не може да го изпече,просто количеството тесто е било повече или недобро съотношение на продуктите...Тук пропорциите ако се спазят,с хубава мая и брашно ще се получи.Опитай непременно,Весела.Така вече по-честичко ядем козунак,все едно слагаш хляб,не е така трудоемко,както когато трябва
      да го печеш във фурната и да го дебнеш. Тук само издебвам да го сплета и го забравям.Успех!

      Изтриване
  2. Благодаря за страхотната рецепта,получи се фантастично!Само не знам, ако добавя повече захар в тестото дали няма да се развали рецептата.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте,искам да ви попитам дали след като сплетете кузонака и го върнете в пекарната за последното втасване и след това печене махате ли перките?

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за рецептата!
    Козунакът стана идеален- пухкав като облак отвътре и с хрупкава захарна коричка отгоре.
    Пекох с хлебопекарна на Тефал (модел с 2 бъркалки и 2 реотана), програма 11 "Сладък хляб", 1 кг, най- слабо изпичане.

    ОтговорИзтриване