вторник, 17 юни 2014 г.

Лавандулов екстракт с ракия


Настана време лавандулово.Красива лилавост и аромат,който обожавам.Освен цвета,еднакво силно ухаят листа, дръжки,всичко... :)
Това е първото букетче лавандула,което събрах.Има много съцветия,които още не са цъфнали и такива,които сега се образуват.Така че ще има лавандула за всичко.И за екстракт, и за сушене за чай и за в гардероба! :)
Това букетче с лавандула сложих нарязано на ситно в около 700 мл ракия/45-50 градусова/
Покрива се плътно с фолио гърлото на бутилката и се затваря с капачка.Оставя се на слънце за 2 седмици,като от време на време се разклаща.

След около 12-13-тия ден, лавандулата се утаява на дъното на бутилката,което значи,че е вече готова.Прецежда се през цедка и се съхранява в плътно затворена бутилка на тъмно и хладно място.
Ето така изглежда вече прецедения лавандулов екстракт.

Получената лавандулова ракия е чудесно,безотказно средство за разтриване през студените зимни месеци.Превантивно,при настинка и ревматични болки.Капки от екстракта,разреден с вода,служат за почистване на кожата,за ароматизиране на стаята против комари.Външно при натъртване,ужилване и ухапване от насекоми,за жабурене при зъбобол и гаргара при болки в гърлото.

2 коментара:

  1. Интересно! Май не съм виждала лавандула на живо...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз не съм виждала цяло поле с лавандула.Предполагам че ще ухае невероятно,толкова много лавандула на едно място. :)

      Изтриване