MyFreeCopyright.com Registered & Protected

понеделник, 4 април 2011 г.

През Януари



На всеки начинаещ градинар се е случвало да се чуди кога е най-подходящия момент да подрязва, да сее, да пресажда...
Целта на този календар е месец по месец да подредим необходимите неща, които трябва да направим, за да се радваме на красиви цветя, вкусни плодове и зеленчуци в двора.


Януари


1. Погрижете се за птичките  (external link)навън - напълнете хранилките по дърветата или просто им хвърляйте трохички, за да ви радват с песните си след това.

2. Наблюдавайте най-ранните луковични. Ако вече са подали нослета над земята, а няма достатъчно снежна покривка, която да ги топли - вие сте тези, които ще им помогнете - насипете отгоре компост  (external link)или още малко торф, слама, листа, стъбла.

3. Ако сте украсили Коледните празници със свежа елхичка използвайте първия слънчев ден и засадете навън елхичката.

4. Ако забележите, че снега е натрупал и натежава на клоните - минете и го отръскайте, защото ако се случи да пекне слънце и веднага след това да застуди през нощта има вероятност ако има тръгнали млади пъпки да замръзнат.

5. В края на Януари е най-подходящото време в слънчев ден да поорежете клоните на листопадните храсти и да започнете да подхранвате спящите листнодекоративни (Котонеастер, Чемшир и др.) и плодните дръвчета. Ако Януари е доста студен изчакайте и свършете тази работа първите дни на Февруари.

6. Овощните видове са в относителен покой, болестите и неприятелите в зимуващ стадии. Все още е рано за резитбата. Това е месец за изучаване и избор на най-устойчивите на вредители сортове, запознаване с картотеката на плевелите, избор на ефективни и икономически изгодни хербициди за тяхното унищожаване през вегетацията. Оголените от гризачи стъбла и по-ниски клони на дърветата се почистват и намазват със смолист сапун, разреден с малко вода, след два часа отново се намазват, а на следващия ден върху пласта се прибавя овощарска замазка, която помага за по-бързо заздравяване на раните. Ако почвата не е изорана или обърната с права лопата в дните когато това е възможно се извършва, за да се унищожат зимуващите в нея неприятели и заразени листа.
Януари е най- студеният месец, затова е необходимо овошките да се проверяват за поражения от ниски температури. През тихите и слънчеви дни трябва да продължат механичните мерки за борба с болестите и неприятелите. Ако все още не е паднал сняг, е добре окапалите листа да се напръскат с 5 % разтвор на карбамид. По този начин се извежда борба срещу струпясването по ябълката и крушата и почвата се наторява с азот. В края на януари се провежда зимно пръскане с 2 % бордолезов р-р срещу гъбните болести. Овошките, нападнати от акари, листни и щитоносни въшки трябва да се облеят с минерални масла в съответната концентрация. Всички пръскания да се провеждат в тихи дни при температура на въздуха над 5 градуса.

7. Ако сте държали до сега на студено луковиците за форсиране (external link)(Зюмбюл, Нарцис, Лилиум и др.) сега е момента да ги внесете на по-топло, за да ви радват с аромат и цвят още през първите дни на Март.

8. Не забравяйте и вашите стайни цветя. Вече се пробуждат повечето от тях и ще са ви много благодарни ако забършете прахта от листата им или направо ги изкъпете под душа. Края на Януари вече можете да започнете да добавяте и торове (external link), за да подпомогнете развитието на цветните пъпки. Целия месец наблюдавайте влажността в стаята особено ако сте на парно или се отоплявате с камина - ако е необходимо допълнително ги пулверизирайте, за да увеличите влажността на въздуха.
Наблюдавайте ги ежедневно за инсектициди особено ако държите по-висока температура в стаята.

9. Разгледайте всички градински инструменти, наострете, тези които имат нужда, набавете си, тези които ще са ви нужни.

10. Разгледайте каталозите със семена (external link), луковици (external link), разсади (external link), готови растения и си направете план на градината, за да имате готовност какво ще поръчате.

11. Края на Януари започва подготовката за разсадопроизводство. Торопочвената смес ако не е обеззаразена през топлите дни на есента, в началото на месеца се избират помещения с постоянна температура над 12 градуса и се извършва обеззаразяване.
Към 15 януари се засяват семената за ранните домати ,пипера , зелето и карфиола. Преди засяването те се обеззаразяват с подходящи препарати. Залагат се за рътене ранните картофи в помещения с температура 15- 18 градуса, като предварително се почистват от прорасналите кълнове и се третират с фунгициди.
Времето е подходящо за торене с оборски тор, суперфосфат и калиеви торове след направен почвен анализ и потребностите на почвите.

12. Лозите са в относителен покой. Дните, през които не може да се работи в градината са подходящи за избор на устойчиви на болести сортове за нови насаждения. Изучава се картотеката на плевелите. Ако почвата не е изорана се обработва до дълбочина при която не се вреди на кореновата система на лозите, за да се подобри структурата и да се унищожат зимуващите в нея неприятели-турски хоботник, лозов стригач, майски бръмбар.
Вземат се мерки за опазването на насажденията от много ниски температури. Наближава времето за резитба. Теоретично , подходящото време за резитба е през целия есенно-зимен период – 15 дни след листопада до началото на напъпването. Не се реже само в дни когато температурата е под 5 градуса. На практика обаче към края на месеца се започва с резитбата на по студоустойчивите сортове. Почвата, ако не е изорана, се обработва.

13. Извършва се резитба на маточниците. Внасят се почвени хербициди.

14. При силен мраз стайните растения в двойните прозорци страдат. Това може да се предотврати чрез отваряне на вътрешните прозорци..

15. През зимата част от стайните растения страдат повече от резки температурни колебания, отколкото от студа. Помещенията, които през деня се отопляват до 20-25С, а през нощта температурата е 10-12С са неподходящи за повечето стайни растения.

16. През Януари всички стайни растения се поливат пестеливо. Изключение правят онези, които зимуват при температури над 20С.

17. През Януари повечето стайни растения не се торят и не се разсаждат.

18. Цъфтящите Рицарски звезди (external link) трябва да са на топло през Януари.

19. Подготвените за форсиране луковици на Зюмбюли (external link) се внасят на топло и светло.

20. Цикламите (external link) се държат на хладно и светло - най-добре между двойни прозорци.

21. Пеларгониумите, фуксиите и др. цветя, които зимуват в мазето се прочистват и проветряват редовно.

22. Наблюдавайте редовно растенията за акари (external link). Топлия въздух и ниската въздушна влажност са предпоставка за бързото им размножаването им през зимата.

23. Камелиите (external link), които са отрупани с пъпки, цъфтят най-добре в хладни помещения.

24. Стайната Азалия не бива да изсъхва. Цъфтежът им се удължава съществено ако ги отглеждате на светло и хладно.

25. През зимата кактусите не изсъхват, но ако се поливат обилно, лесно загниват.

26. Така обичаните Сансевиери трябва да бъдат редовно поливани през зимата само ако температурата в помещението е над 20С.


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар