MyFreeCopyright.com Registered & Protected

понеделник, 4 април 2011 г.

През Февруари


Дори и да си мислите, че е все още студено за работа в градината точно сега е момента да свършите някои неотложни работи.


Февруари


1. Извършва се механична борба с болестите и неприятелите,ако не е направено през Януари.
Изрязват се и се изгарят гъсеничните гнезда и мумифицираните плодове, останали по короната на дърветата.
Старите дървета и изсъхнали клони се изрязват .
Заедно с това се прави и прореждане на короната на дърветата с цел по-добро проветряване през вегетацията. Към средата на месеца започва резитбата на по-студоустойчивите видове - ябълка, круша, вишна, слива.Добре е младите дръвчета да се изрежат по-рано, те не понасят късна резитба.
Преди сокодвижението (15.II-15.IV) започва присаждането на калем.
Периодът е подходящ за събиране на резници за калеми от едногодишни клончета с прираст по-голям от 30-35 см.
Моментът е подходящ и за присаждане на черешата и вишната.

Чрез отводи се размножават лешник, смокиня, бодливо грозде и др.
При семковите и костилкови овощни видове се извършва задължително пръскане с 1% бордолезов разтвор до набъбване на пъпките срещу къдравост, сачмянка, ранно кафяво гниене, бяла ръжда, бактериален пригор и др.
Третира се в тихо и спокойно време при температура над 5С.
Дърветата трябва да се облеят много добре.
При затопляне на времето се пристъпва към засаждане на дръвчетата в новите овощни градини.
Започва изграждането на новите телени конструкции.


2. През февруари се извършва проверка за измръзнали през зимата пъпки. Извозва се оборска тор до лозето, ако се тори.
Извършва се резитбата на лозята ,като първи се режат лозя на терени с най-малък риск от измръзване от по-студоустойчивите сортове –Каберне совиньон,Червен мискет, Ркацители, Мискет Отонел, Пино ноар и др.
Най-късно се режат десертните сортове и асмите.
Извършва се ремонт на подпорната конструкция, а на новосъздадените лозя се пристъпва към изграждането на такава.


3. Засяват се основните разсадни култури за ранно и средноранно производство(домати,пипер,патладжан,карфиол,салати,главестото зеле и целина) в топли парници или оранжерии. Добре е да се поддържа оптималната температура и влага за поникване и развитие на разсада.
Важно мероприятие е провеждането на борба със сеченето при зеленчуковите разсади.
То се среща при всички разсади, но в различна степен.
Особено податлив е пиперът.
Причина за сеченето могат да бъдат различни почвообитаващи гъби (истинско сечене) или неблагоприятни климатични условия - високи или ниски температури, преовлажняване на почвата, завишени дози на азотни торове и др. (лъжливо сечене).
Болестта се проявява в непокълване на засетите семена , изгниване на пониците, омекване и изгниване на стъблото и полягане на растенията, загниване на корените.
В началото на февруари започва летежът на чесновата муха. Сега е моментът зимния чесън за глави да бъде предпазен от този вредител с подходящи инсектициди.
След средата на месеца на открито започват да се засаждат:Лук за глави, Моркови ранни, Магданоз, Бакла, Ранни картофи, Градински грах.
През февруари при подходяща влажност се оформят лехи, за да започне засаждането на лука от арпаджик. Площите се оформят с лехи широки 100-110 см, разделени с бразди, широки - 50-60 см. Най-оптималният срок за засаждане е 25 февруари - 1 март. Използва се стандартен арпаджик с диаметър на луковичките от 8 до 22 см.
Оптималният срок за засаждане на чесъна е втората половина на Февруари. Засаждането става по схеми и разстояния както при лука. Необходими са около 180-200 кг/дка чесън. Най-подходящата дълбочина за засаждане е 5 см.
Средата на месеца е подходящ период за сеитба на кориандър, както и на други сенникоцветни култури (резене, анасон, кимион, ким и копър).
Кориандърът се сее при междуредово разстояние 45-50 см.

4. От средата до края на Февруари ако времето позволява наторете Рододендроните, Хортензиите и всички листнодекоративни храсти в градината.
В края на месеца подрежете Форзицията, Спиреята, Лоницера и другите ранно цъфтящи храсти, но само ако цъфтежа е приключил, ако не е оставете тази работа за март.
Разгледайте покълналите ранни пролетни луковични и ако е необходимо насипете отгоре малко торфен субстрат, за да ги защитите от сух студ.

5. Ако имате намерение да отгледате от разсад едногодишни цветя като Петуния, Вербена, Агератум, Лобелия и др. е време да започнете сеитбата на семена.

6. Вашите стайни растения вече имат нужда от повече грижи. Започнете редовно подхранване с торове. Извадете на светло зазимените грудкови Бегонии, Глоксинии, Амарилиси и др.

7. Зимувалите Пеларгониуми се подрязват в края на Февруари и се добавя нова пръст.

8. Ако Амарилисите имат вече пъпки, започнете да ги торите още през Февруари, ако не се налага да бъдат пресадени след прецъфтяването.

9. В края на Февруари трябва да отрежете миналогодишните стъбла на Фуксиите наполовина, за да се разклонят.

10. Прецъфтялите Зюмбюли и Лалета в саксии се поливат, за да се изхранят луковиците и да можете да ги засадите по-късно в градината.

11. Старите растения от Камбанка, Кампанула, които са прекалено дълги, се режат в края на Февруари.



Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар