MyFreeCopyright.com Registered & Protected

сряда, 7 ноември 2018 г.

Рас ел Ханут и свинско бонфиле








Чудесна подправка за месо е това Рас ел ханут-а!Месото става много вкусно.След купена готова подправка от Лидъл,реших,че трябва да си направя и домашна.Сложих съставките,които пиешеше че има в подправката.В нета имаше и други рецепти с кардамон,карамфил,бахар,но тъй като не са ми от любимите,реших да се придържам,към състава на купената.А пропорциите-според познанията ми за подправките и вкусовите ми предпочитания за аромат и люто.

5 с.л. с връх куркума
1 с.л. смлян кориандър
1/4 ч.л лют червен пипер
1 ч.л. канела
3 с.л. с връх сушен копър
1 ч.л. кимион на зърна,смлян
1 ч.л. шарен пипер на зърна,смлян
1 ч.л. смлян чимен/сминдух/
1 с.л. с връх джинджифил
1/4 ч.л. настъргано индийско орехче
2 с.л. мадраско къри/не много люто-mild/

Всичко се смесва и разбърква.Получава се ето това количество в буркана,а в купата е количеството,което използвам за мариноване на месото-около 1 ч.л. с връх.

За свинското бонфиле:
Нарязва се  месото на три парчета,които се цепват през средата по дължина,но не до края.Начукват се леко,аз го правя с юмрук 😝


Намазват се с подправката,размесена с 4-5 с.л. зехтин.Колкото повече мазнина има в маринатата на месото,толкова по-добре и крехко става месото.Оставя се за няколко часа,след това се запечатва в тигана за 3-4 мин от всяка страна,или в мултикукъра.След това се запича във фурната за 20-30 мин,или в мултикукъра на програма Roast или Bake за 25-35 мин,като по средата на времето се обръща месото.Пилешко филе на хапки се приготвя по същия начин.



4 коментара:

  1. Чудесна подправка за месо и не само Дея.Веднага ще я приготвя, ще си набавя съставките.Прекрасна идея за мариноване според мен ще е и на зеленчуци, даже и на сирена.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Ели,надявам се да ви се хареса.Да,търпи импровизации,навсякъде,където слагаме куркума или къри.Поздрави!

      Изтриване
  2. Не съм срещала тази подправка в Лидл. Месото изглежда вкусно така:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Беше в някаква тематична седмица,но не помня на коя кухня.Тъй като е северно африканска подправка,Алжир,Тунис,Мароко,или в арабската седмица също може да е било.Да,всичко става много вкусно и на кайма я сложих,станаха добре кюфтенцата.Поздрави!

      Изтриване