MyFreeCopyright.com Registered & Protected

вторник, 19 юни 2018 г.

Мед от глухарчета


Датата е 22 април,когато беше направен този мед,но едва сега и дойде реда на публикацията.Берат се глухарчетата при първата им фаза на цъфтеж,тъй като тогава са най-полезни-около средата-края на април.И малко ароматен шибой за радост и на очите :)


400 броя цветове бз дръжките,набрани рано сутрин
1 лимон
1/2 ч.л. лимонтозу
съотношение захар:течност = 1:1 /на 1 литър течност-1 кг захар/

Цветовете се изплакват добре.Заливат се с 1,5 литра вода,слага се лимона,нарязан на резенчета и се слага на котлона да заври.Бърка се с дървена лъжица.

Вари се 10-15 мин,като след завиране се намаля котлона,да ври на умерен огън.Не се прекалява с високата температура и продължителността на варенето.
Оставя се да престои 12 часа,на затворен капак.след това се прецежда и цветовете се изстискват също добре.Измерва се течността и се слага захар 1:1. Пак се слага на котлона да заври,в началото на силен,след това на умерен огън.Вари се до сгъстяване-пробвате капка върху чинийка,престояла във фризера.Накрая се слага лимонтозуто,вари се още 5 мин и се насипва в буркани.Запечатват се и се обръщат с капачките надолу до пълното им изстиване.
При мен се получи това количество:

2 коментара:

  1. Дея,
    правя почти всяка година от този мед.Става интересен и вкусен като аромат.Мисля догодина дори да пробвам и с цвят от невен, слез, синя жлъчка и глухарче.Надявам се,че ще се получи чудесен мед.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
  2. Е, изпуснала съм глухарчетата през април:)

    ОтговорИзтриване