четвъртък, 20 юни 2013 г.

Сушени билки и подправкиДа,знам че в повечето случаи домашно приготвеното е винаги по-добро от купеното,но не бях обръщала внимание на сушените зелени подправки,които,оказа се,са много,много различни от домашно приготвените и изсушени.Почти не намирам прилика-освен в заглавието на съответната подправка.Цветът/на купените/ е много по-блед,ароматът изобщо не е същият и оттам-действието му в съответното ястие,предястие,салата,супа е съвсем различно.
Ще кажете,да,на село може да си отглеждаме и сушим подправките,но мисля,че при добро желание и в големия град по пазарите,винаги може да се намерят свежи,зелени подправки,които може да си изсушите.Избирайте да си ги купувате от бабичките,те си ги отглежат чисти,без химия и препарати.Другият вариант е да си ги отглеждате в саксии.
Ще ви споделя и уникалния начин по който аз суша подправките си,който може да приложите и вие.Едва ли аз съм първата,на която е хрумнало да суши подправки върху хладилника/фризера,но при мен стана случайно,миналата година по време на ремонт и поради липса на свободно място,реших,че там няма да ми пречат докато съхнат 1-2 седмици както аз си мислих в началото. :)))
Върху лист чиста хартия с размера на тавана на хладилника ви,/но не вестник/,се разпределят измитите и отцедени от водата подправки на плътен слой.За 3-4 дни подправките са готови и  изсушени.Проверявате дали са жилави или са готови да се трошат,но им трябва още малко.Именно това ''още малкото'' се получава в тава във фурната за съвсем кратко време-стоите пред печката и опитвате-когато започнат да се ронят и стриват много лесно през пръсти-значи са готови.Това става за около 5-10 мин.Не ги оставяйте във фурната без надзор и на много силни градуси,защото много бързо ще прегорят.А търсеният ефект е да са съвсем свежо зелени.Изваждат се от фурната и се оставят да изстинат.След това се прекарват с ръка през гевгир или метална/пластмасова цедка-по-едра.Целта е да се отстранят клечките.
Върху хладилника не е проветриво,но повърхността му по някакъв начин е затоплена постоянно,което помага да се изсушат по-бързо.
Плюсовете на това сушене са няколко:
-не заемат излишно място и не се виждат-защото тавана на фризера/хладилника е на високо/дори се катеря със стол,за да ги наредя,нооо-няма пълно щастие :)))/
-не ги кацат мухи и всякакви други летящи гадинки :))),а и не пада прах върху подправките,както би се случило,ако са навън на терасата например/на сухо и проветриво място-да,ама нъц-и върху хладилника е сухо и топличко място :) /
-изсушават се много бързо-най-много за 4-5 дни.
Та това е,няма нищо сложно.Могат да се сушат цели стръкове,както са отрязани,ако са за чай-например салвията,ментата,маточината-сушат се на цели клончета и се прибират без да се трошат в торбички,като в този случай не минават през фурната.Тя е необходима само за тези подправки,които трябва да се ронят на ситно.
Това е напълно изсушена салвия,за чай:


Вижте,дори лилавият цвят на цветчетата се е запазил.
Ако ще използвате салвията като подправка,е добре предварително,докато е още зелена,да я нарежете с ножицата на малки парченца.За подправка използвам само свежите листенца,които покарват след като прецъфти. Тук е вече изсъхнала:


 Ехинацея:


Тази година вече мога да се похваля с цяла ''горичка'' с Ехинацея. :)
Тъй като започва да цъфти на втората година и миналата година имах само листа,сега се радвам на мнооого цвят:


Тук първия отрязан цвят е вече изсушен:


Като заговорих за цветенца за чай,периодично обирам и цветовете на Невена.Тук вече са изсъхнали:Левурда-див чесън:


Е,някои билки и подправки си променят цвета към жълтеникаво или сиво-зелено,но това не трябва да ви притеснява.Във всички случаи,домашно приготвените от самите вас подправки,ще са с най-доброто качество!

Сушен копър:


Връхчетата на босилека:
Риган:


Първите връхчета естрагон:


А това е измит естрагон,подготвен за сушене:


Дръжките на кореновия магданоз,подготвени за изсушаване:
Изсушени и стрити дръжки на моркови:


За първи път изсушавам опашките на морковите.По това време на годината обикновено ги подрязвам с ножица.
Мноооого материал се получи-цял пълен буркан суха подправка! :))))
Смятам да я използвам в супи и салати-навсякъде,където може да се сложи морков :))),а мисля че е е възможно и в някои ястия/без морков/ :).
Реших да послушам един възрастен агроном,който каза,че не изхвърля нищо от градината си.В дръжките на морковите имало 6 пъти повече витамин С отколкото  в самия морков.Витамин К,който напълно липсва в корена,и не на последно място,то е видно-много хлорофил.Много калий и калций.Всичко това в зелените опашки,които обикновено изхвърляме. :)

Стритите подправки се насипват/желателно/ в стъклени буркани,които се затварят добре.След време,при отваряне се разнася такъв аромат,че веднъж опитали да си изсушите сами подправките,никога повече няма да си купите от магазина!
Опитайте и споделете резултата!
Успех! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар