MyFreeCopyright.com Registered & Protected

вторник, 27 август 2024 г.

Ябълков оцет и див квас за хляб



        
Време му е. На оцета от ябълки.
Домашните ябълки, които не са пръскани, които сме брали от дървото или са нападали от земята, не е нужно да мием. По тях има много полепнали полезни, млечнокисели бактерии. 
Приготвяме бурканите-за 3 литров буркан слагаме 1 ч. ч. захар и наливаме малко вода. Режем ябълките и пускаме в буркана с водата и захарта. Слагаме всичко-дръжки, семенници, без семки обаче. Колкото можем ги отстраняваме, тези които изпаднат при рязането. Не е нужно да се задълбочаваме много в почистването на семките. Само отрязаните семки махаме задължително. Иначе просто режем и пускаме в буркана. Така докато половината буркан се напълни с плод. Доливаме вода 4-5пръста под гърлото,разбъркваме, слагаме тензух и ластик на гърлото и оставяме на топло, но тъмно място.
Първите 2-3дни разбъркваме често, поне по 3-4 пъти на ден. След това сутрин и вечер. Важно е повърхността да не засъхва за дълго и тензуха да е добре прикрепен за гърлото, за да не влизат виненки. Започне ли бурната ферментация, наблюдаваме да не изкипи и прелее. След 2рия ден, за по-сигурно слагаме съд или чиния под буркана. След като премине бурната ферментация, плода ще падне долу и вече не е нужно да бъркаме толкова често. Оставяме буркана на постоянно място за няколко месеца или до пролетта. Когато ще го прецедим. Ако междувременно ви е нужен оцет, може да си вземете малко количество.


Тук е по време на бурната ферментация, преди и след разбъркване. Бъркаме винаги и само с чиста дървена лъжица. 
На 12тия ден от залагането при мен изглежда така, почти е паднал долу плода. 




На 3тия ден или по-късно, когато е започнало да се пени така, може да си отделим 100мл течност и да направим с нея квас за хляб. Този квас е по-лесен и по-бърз от обикновения квас само с брашно и вода, за който е необходим един месец, за да стане добър и годен за употреба. Квасът от ябълки е дива закваска, с всички онези полепнали бактерии по неизмитите ябълки 😊 Буквално е готов за два дни. Може да приготвите хляб с него почти веднага.
100 мл от течността 
2 с. л. брашно
1/2ч.л.захар.
Забъркваме ги и затваряме с капачка буркана. Захранваме по 2пъти на ден с 1-2с.л.вода и 1 с. л. брашно. На втората нощ утрои обема си, изкипя и преля. На 3тия ден може да си вземете 100г квас в пик и да замесите тесто.
Този квас е много буен и активен, и ако нямате време след това да го поддържате често, го слагате в хладилника, но и там пак е активен поне първите няколко дни. После се укротява, особено ако го направите по-гъст. Извадите ли го от хладилника, още същия ден се активира бурно отново. Взимала съм квас директно от хладилника и замесвам тестото. Не е като обикновения квас, да му трябва време да се събуди.











Няма коментари:

Публикуване на коментар