MyFreeCopyright.com Registered & Protected

вторник, 27 август 2024 г.

Листа от смокини за чай

 



И не само сушени, ами първо ферментирали. Намачкани заедно с няколко смокини. 

И не само от смокини, ами дюлеви, ментови, черничеви. 

Ползите от ферментиралия чай са в пъти повече от само сушени по обикновения начин листа. 


По този начин може да ферментирате листа и от други плодни дървета, както и да ги комбинирате с плод за вкус и аромат по желание. Вишни, дюли, смокини, мента, черница... 
Листата се измиват и се оставят да изсъхнат. Накъсват се с ръце и се претриват през пръсти. Трябва да се наруши целостта на клетката, да могат да излязат по-лесно соковете. След това листото ферментира в собствените си сокове, или му добавяме някой плод по избор. За повече вкус, аромат и полезни бактерии добавени към листата. Не трябва да е много плода, а съвсем леко за спойка.
Намачканите листа/със или без плод/ се слагат в буркан догоре, леко се притискат. След това се затварят плътно и стоят на тъмно 48 часа. През това време ферментират, разгръщат и засилват аромата си. Отваряме после буркана и разстиламе  листата да съхнат, пак около 24-48 часа, до чупливост. След това държим в плътно затворен буркан или торбички. 









Това са листа от дюля с плод диня:





Тези са листа и цвят от мента с боровинки :






Листа от черница. Само листа без плод. Ароматът, като отворя буркана с вече изсушения, ферментирал чай е невероятен. Чаят също.




Няма коментари:

Публикуване на коментар