MyFreeCopyright.com Registered & Protected

сряда, 16 октомври 2024 г.

Чернокоп с доматен сос в слоукукър

 



Чернокоп в доматен сос.Но може и с всяка друга риба.В уреда за бавно готвене,за около 5-6часа.В Инстант пот-програма slow cook. Може и във фурната на 90-100градуса за 5-6часа.

Рибата е осолена за 24часа/може и по-малко/ със сол на вкус.

Доматения сок/1ч.ч.или повече/ е от ферментирали домати с чесън,риган и босилек,но може и обикновен доматен сок,като му се добавят 1-2скилидки настърган чесън.Добавя се още:

1с.л.червен пипер,

1-2ч.л.захар,

черен пипер,

1-2дафинови листа, 

3-4с.л.олио,

1/2ч.ч.вода, 

2-3с.л.ябълков оцет.

Всичко разбъркано и заедно с рибата се слага в кукъра.На 2ра степен за слоукукър, на режим high за Инстант пот, програма slow cook. 

Някъде около третия час може да отворите и да обърнете най-горните парченца риба,ако не са покрити от соса.Долу горе на този етап,може би на 3,5-4часа рибата е готова.Ако искате да се "стопят" костите от киселото,продължавате да готвите максимум до 6часа.Времето на готвене зависи също и от дебелината на парчетата риба.





Печен карфиол на филии с кашкавал


Изненадващо вкусен се оказа този карфиол, печен на филии. 😋
Трябва само да успеете да го нарежете на филии 1.5см,и да се запазят цели, без да се разпаднат на розички. Общо взето се получават около 3 сносни филии, другото е на парчета, но може пак да се опече 😊
След като се преборите и вече сте го нарязали се намазва от всички страни с кашичка от олио, сол, червен пипер, предпочитани сухи зелени подправки-риган, мащерка, чесън на прах. Ако имате каджун-пасва си идеално да го поръсите и омажете-има червен пипер и чесън в него. Може да ползвате и  Дукка, подправка със смлени ядки, червен пипер и чесън. 
Пече се 20 мин в конвекторна фурна на 200° или на горната решетка на фурната. Последните 5 минути се поръсва обилно с кашкавал. Допича се. Вкусно е и топло и студено! 😋



Заповядайте в кулинарната ни група!

неделя, 13 октомври 2024 г.

Домашен сушен суджук








За 1.5кг месо, 50/50 свинско и телешко:

32г морска сол

9г захар

Омесва се каймата със захарта и солта и се оставя за 24 часа в хладилник, като през 2-3часа се омесва пак.

След 24 часа се добавят, смлени на прах:

6 г черен пипер

8 г кимион

3 г мащерка

3 г чубрица

4-5 бр. кардамон

Омесва се много добре и се оставя за още 24 часа в хладилника, като се премесва пак няколко пъти.

След общо 48 часа омесване с подправките, каймата се пълни в накиснати предварително във вода свински черва.

След като се завържат, се надупчват с топлийка на много места и се мачкат с ръка, за да излезе излишния въздух. 

Първите 2-3 дни е важно да са на много проветриво и хладно място. Никога не се държат на слънце и никога при разточване не се поръсват с брашно. 




При оптимални условия може да си хванат от въздуха благородна плесен, ситни бели точици като  върха на топлийка. Благородната плесен пази от всякакви други зловредни плесени, сини, зелени, червени на цвят. 


Ето така изглежда благородната плесен. Първо се появяват ситни бели точици, след това завземат плътно цялата повърхност. Тази си е хваната от въздуха. Но може да ги намажете  с благородна плесен, за по-сигурно от самото начало. Веднага след като ги направите и завържете, мажете леко и после надупчвате. Когато съхнат с тази плесен, се променя и вкуса вътре в суджука. 

Ето как да си захванете благородна плесен

На 3тия ден по правило при мен, си хващат благородна плесен от въздуха. От едната страна на летвата, суджуците са с повече плесен, от другата тепърва започва. Където има повече движение на въздуха, по-бързо се е развила плесента.

Горните два са в левия край, където няма много движение на въздуха, а побелялото суджуче с плесен е от страната точно на течението. 



Заповядайте в кулинарната ни група


Благородна плесен за суджук







Когато ви хареса вкуса на някой салам, суджук или луканка и има благородна плесен, може да си я отделите и запазите за предстоящите суджучета, които ще почнем да правим съвсем скоро като захладнее😁

Обелва се червото с плесента в купичка с малко вода и 2щипки захар и буквално се отмива, размива, плесента във водата. Оставя се така за час два. Маха се червото и течността се слага в бурканче, плътно затворено. Стои до края на деня на топло, на плота и след това прибираме в хладилника. Може да трае цяла година. Като направите саламчетата или суджучетата, намазвате ги с четка с плесента и ги окачате да съхнат.

Благородната плесен не само ще предпази новите саламчета от други вредни плесени и мухъли, ами и ще промени вкуса вътре на месото. 😋

Може да си захванете различни плесени, от български, хубав суджук или луканка, от фует също променя осезаемо вкуса на суджука. 

петък, 11 октомври 2024 г.

Телешко бавно печено





Вкусно и сочно месенце. Мариновано за поне 24часа в сок от този буркан с лимони в мед и канела.

Ако нямате още такъв буркан, непременно си направете! При настинки и грип, за чая ви, за мариноване на месенца и пастърмички 😋 

Когато телешкото се маринова в лимонов сок и мед, ципи и жили омекват и месото става вкусно и сочно. А когато пък е мариновано в ензимирал вече сок от лимони с мед, е още по-вкусно🥰

Телешкото се обтрива с морска сол на вкус и малко захар-за около 700г телешко-1 с.л.захар.Поръсва се с черен пипер и с 3-4с.л.от сока в буркана с лимони. Може да се замени с 3 с. л. лимонов сок и 1 с. л. мед. Оставя се в хладилника за 24часа.

След това се запечатва от всички страни в малко мазнина, която ползвате, масло или олио,налива се 60-70 мл бяло вино, да се оберат залепналите сокове от дъното на съда в който сме сотирали и се включва програмата бавно готвене/slow cook/, подпрограма 'телешко' /beef/ за 6 часа. При мен е Instant Pot. Може да се сложи и в уред за бавно готвене/slow cooker /на 2ра степен за 6 часа. 

След като минат 6-те часа месото вече се разпада. Това, което не можете да изядете веднага, може да сложите в буркан  заедно с  чудното сосче и в хладилника. 🥰

Заповядайте в кулинарната ни група










вторник, 8 октомври 2024 г.

Солен паламуд с подправки

 







Прясносолен паламуд. С варена саламура и подправки. 
Саламурата е много вкусна.Оттам и рибката става превъзходна! 😋
Захарта е ключова в баланса на вкуса на соленото. Без нея няма да се получи този вкус. Нищожна е като количество,не се усеща сладко, но прави страхотен вкус.

1 литър вода
100г морска сол
30г захар
1 лук с люспата
Целина
Черен пипер
Дафинов лист

1 паламуд около 1 кг. 
2 ч.ч.домашен оцет
1 ч.ч. олио

Саламурата ври 10 минути и след като се охлади напълно се залива рибата. Стои 24 часа,затисната с чиния на хладно, но не в хладилник. След това отцеждаме рибата и я заливаме с 2ч.ч. домашен ябълков или друг оцет. С оцет от дюли и от райска ябълка също става чудесна рибката. Ключово е оцета да е домашен, естествено ферментирал. 
Оцета не облива напълно рибата, но не е и нужно. За 2 часа в оцет разклащаме съда от време на време да облива и повърхността,или обръщаме горните парчета. След 2та часа отцеждаме и нареждаме в буркан, ако е за прясна и бърза консумация не е нужно да я заливаме напълно с олио. 1 ч.ч.е достатъчна. Ако за по-дълго време искаме да я запазим, олиото трябва да покрива рибата. 
Загрява се нужното количество олио и се изпържва коричка хляб до зачервяване. След това махаме хляба и оставяме олиото да се охлади напълно. Заливаме рибата, може да и сложим отново зърна черен пипер и дафинов лист. Моята беше за бърза консумация, сложих 2 листенца от лайм, от дръвчето. Листата му имат същия аромат, какъвто и плода. Ако отглеждате цитрус, не го третирате с препарати и листата му имат цитрусов аромат/защото не всеки има аромат /, може да сложите, накъсани и намачкани листенца. Придават чуден аромат. 
Тази рибка наистина става страхотна, маринована по този начин. 




 
Заповядайте в кулинарната ни група

Дукка-вкусна подправка с ядки и семена

 





Ако досега не сте знаели какво е Дукка-и аз не знаех 😁

Египетска подправка от смлени ядки и семена, малко сушен чесън и сол. Но толкова вкусна, че е на път да се превърне в "на всяка манджа подправката" 🥰

Върху топъл, прясно изпечен хляб, масло и Дукка е приказка! 😋 На печен паламуд, ядково-пиперен и чеснов вкус с хрупкава коричка е още по-вкусна приказка. 😁

Това имах в момента и на това тествах-топъл, домашен хляб и риба, но ще си пасва чудесно с още много ястия и продукти😋

Чудесна е наистина. Като опитате ще се пристрастите 😁За пилешко месо ще е перфектна. Може да се ползва почти навсякъде-в сосове, супи, за меса, зеленчуци-преди или след печене,за овкусявсне на олио за салати или разядки, върху крутони, пържени картофи, соленки... 

Ядките и семената се загряват в сух тиган на умерено силен огън, внимава се да не прегорят. Трябва само да се активират етеричните им масла и аромати. След като напълно изстинат се смилат в блендер, смесват се с червен пипер и сол и съвсем малко или повече чесън на прах. Аз сложих съвсем малко чесън, 1/2ч.л.за да не надделее вкуса и аромата му. Така се усеща съвсем слабо като послевкус.

Може да сложите каквито ядки и семена предпочитате.Както и да увеличите или намалите количеството им според вашия вкус. 

Червеният ми сладък пипер се случи съвсем леко лютив, но пък стана още по-вкусно с него. Значи при нормално сладък пипер носи и 1-2щипки лют червен пипер. Но съвсем малко, за да не изпъква лютото, а да се усеща съвсем слабо. 

Както в България има толкова рецепти за баница, колкото и домове в които се прави, така и в Египет, всяко домакинство си имало своя рецепта за Дукка. 


Моят микс:

Лешници 3-4 с. л. 

Тиквени и слънчогледови семки-по 3 с. л. 

Бял сусам-2 с. л. 

Конопено семе-2 с. л. 

Кимион- 1/2 ч. л. 

Кориандър-1 ч. л. 

Брашно от тиквени семки-2с.л.

Брашно от кайсиеви ядки-2с.л.

Червен пипер-4-5 с. л. 

Морска сол-3 ч. л. 

Чесън на прах-1/2 ч. л.

*2 щипки лют червен пипер









Заповядайте в кулинарната ни група!