MyFreeCopyright.com Registered & Protected

понеделник, 30 септември 2024 г.

Мариновани зеленчуци за бърза консумация

 





Много вкусни се получиха тези зеленчуци!😋

За бърза консумация, защото свършват изключително бързо😁

Готови са за ден,затова и ги режем на тънко, да се овкусят по-бързо и още по-бързо да ги изядеммм! 🥰

Може да се сложат всякакви сезонни зеленчуци,такива които обичате. 

Нарязват се на тънко и на ситно и се заливат с гореща марината. Добре е да се направи с домашен оцет, който има утайка, поне за мен става по-вкусно така. Моят оцет е от обелки на райски ябълки/безтаниновия сорт/ затова изглежда почти като портокалов сок 😁

Карфиол, морков, краставици, чорбаджийски чушки, едната люта, червен лук

3ч.ч. домашен оцет

1/2ч.ч.захар/кафява/

2 ч.л.сол

4 ч.л.соев сос или Уорчестър

Мащерка, флейки червен сушен пипер,

2-3скилидки чесън

Загрява се маринатата само докато се стопи захарта и се излива върху зеленчуците.

Не е нужно да се вакуумира капачката-да стои буркана горещ на капачка, просто го въртим  няколко пъти, докато всичко се облее с течността. 

На следващия ден може да ги почваме 😋









Заповядайте в кулинарната ни група!


вторник, 24 септември 2024 г.

Мариновани, печени върхарчета или люти чушки












Люти чушки и върхарчета може да се приготвят по този начин.Както и чорбаджийски чушки и камби, нарязани на парчета.Върхарчетата се почистват от семенната част, а лютите чушки се слагат заедно със семките, отрязах им само дръжките. Изпечени и горещи сложени в буркан с марината. Затварят се, обръщат се на капачка и се завиват с одеалце. 

На буркан от 800мл:

7с.л.вода
5с.л.оцет/домашен/
2 с.л.равни захар
1 с.л.равна сол
Целина, чесън.
 Аз сложих отрязана през средата малка глава чесън на буркан, заедно с последната люспа до скилидките, която да държи цяла половинката.Изпичат се във фурната или се пръжват леко. 
Горещи се тъпчат и притискат в буркана, марината излиза и облива пипера или чушките, натъпкват се добре почти догоре, затваря се веднага и се обръща на капачка.Пълни се буркан и се затваря и обръща. Действа се буркан по буркан, за да е много горещо съдържимото при затваряне. Завиват се с одеалце до пълно изстиване.Не се варят. Няколко дни се въртят бурканите, обръщат се. Маринатата ми е перфектна на вкус, не много сладка. Ако изключим вкуса и аромата на чесъна, вкусът на пипера е почти натурален, тоест не доминира нито сладко, нито кисело или солено.
Просто вкусно! 😋

Заповядайте в кулинарната ни група

четвъртък, 12 септември 2024 г.

Люта паста със сушен червен пипер, домати и оризова паста




Много лесна и бърза ферментирала люта паста. Към сух лют пипер, едросмлян  задължително, се добавя малко сол и настърган домат. Оставя се 3 дни в буркана да ферментира, без да се пипа или отваря. След това добавих оризовата вода. Още няколко дни в буркана, докато почне да прави  мехурчета. после се разстила в плитък съд и се суши на слънце няколко дни като се бърка веднъж в края на деня. 

263г домат

2 г сол

100г сух лют пипер

оризова вода - 1с.л. суров ориз се измива в 60-70мл вода за 5-10мин,като се мачка постоянно.Прецежда се и се ползва водата. Оризът като храна, като закваска, като източник на лактобактерии. Вместо мед или захар, във ферментите може да се слага оризова вода.





След добавянето на оризовата вода  изглежда  така :



Вече ферментира, отделя се цвик, бъркаме по веднъж на ден. 






След като се посгъсти на слънце, добавих оризова каша от 2с.л.оризово брашно и вряща вода  за нерядка кашичка. След като изстине се смесва с пастата, ако е рядко се уплътнява с оризово брашно. Слага се отново в буркан в който ще стои постоянно, с добре затварящ се капак. Оставя се още 2-3 дни на плота, залива се с олио, да покрие повърхността, затваря се и се слага в хладилника да зрее. Колкото повече престоява, толкова по вкусна става. 





Под олиото пастата продължава  да ферментира и зрее.. Дни.. Месеци... Лютото се омекотява,пак е много люто, но не остро, не дразни,не изгаря всичко в устата.Усеща се послевкус, който трае дълго след това.

Става умами. 🥰







сряда, 11 септември 2024 г.

Мармалад от диня и боровинки

 


Неимоверно леко, ефирно, много вкусно сладко. Средно между мармалад и конфитюр, тъй като боровинките не са смлени, а добавени цели и намачкани при загряване.







2литра диня, смляна на пюре 

200г боровинки

1 1/2 ч. ч. захар

1/2 ч. л. лимонтозу

щипка Шафран

Слага се пюрето от диня в тенджера, захарта, боровинките и се загрява до завиране за 10минути,като се намачкват боровинките с пресата за картофи. Сваля се от огъня до пълно охлаждане. Така се загрява 3-4 пъти за по 5 минути след завиране при непрекъснато бъркане и следва пълно охлаждане. До желаната гъстота. С всяко загряване за 5 минути и след това пълно изстиване се сгъстява. При последното се добавя шафрана и лимонтозуто. Пълни се в бурканчета горещо и се обръщат на капачката докато изстинат. 


петък, 6 септември 2024 г.

Бонбони от сушен пъпеш и мед






Или като се случи несладък  пъпеш, слагаме му малко мед, намачкваме леко на пюре и сушим на слънце. После остъргваме и правим бонбонки🥰
Лесно и просто. И много вкусно. 😋



сряда, 4 септември 2024 г.

Ролца от пилешко месо в оризови кори






Ролца с оризови кори с пилешко месо,зеле и моркови.

Месото овкусих с подлютено вино с мащерка.Може да го овкусите с любими подправки,сол,червен пипер, риган и люти пипери. Запържено до готовност,добавя се чесън,нарязано на ситно прясно зеле и настъргани моркови.Задушават се до леко омекване на зеленчуците.Плънката може да е със свинско месо или само от зеленчуци-зеле,моркови,праз лук.

Оризовите кори се подготвят всяка непосредствено преди завиването.Потапя се листа в топла вода,почти веднага омеква.Слага се от плънката и се завива на ролце.Може да се похапват и така,свежи,без да се пържат или пекат,но до момента на сервиране трябва да са покрити със стреч фолио,за да не засъхват листите.Ако ще се пекат,намазват се от всички страни с олио и се запичат за кратко тъй като плънката е вече готова,до зачервяване на листчетата.Ако  ги препечете повече ще са по хрупкави,а ако изберете по-кратко печене,както направих аз,листенцата остават по-дъвчащи,което мноого ми хареса.