вторник, 13 август 2013 г.

Варени раци на параПриготвянето на раци не е сложно нещо!Като изключим борбата с тях докато са още живи и искат да излязат от тенджерата, щото почва да им пари под дупетата... :)))))
Не предполагах,че имам такива садистични наклонности-но това пак е свързано с любопитството ми,щото много исках да разбера какво точно става вътре в тенджерата на втората минута примерно,след като съм ги сложила на котлона.:))))
Отворих капака и те започнаха да се опитват да излизат!Трябваше да ги натиквам обратно в тенджерата.... :)))
Ето ги още живи:


Това са около 14-15 черноморски рака.С достатъчно големи щипки. :)
А този дори ми позира... :))))


  В някои рецепти пише,че раците се варят във вода,но не!-раци,скариди и миди-само на пара-да нямат досег с вода или течност/като бира примерно/.
Тази рецепта е взета директно от рибарите!
Необходими са ви:
-една връзка пресен льощян
-дървена решетка или такава за варене на пара
-2 шепи сол
-малко вода и/или бира
-и един чук! :))) или специални клещи за раци :)

На дъното на тенджерата се разпределя  връзката зелен льощян/девисил/.Върху него се слага дървена решетка,за да не може раците да се докосват до водата.Аз нямах такава решетка и импровизирах с бамбукови пръчици за шишчета:
Налива се 2 пръста вода или бира-до решетката и отгоре се изсипват живите раци!
*Важно-умрели раци и миди не се консумират!Ако раците не мърдат  и ако мидите са с разтворени черупки-по-добре ги изхвърлете,за да не се натровите.
След като сложите раците,поръсете ги обилно с две шепи сол,захлупете бързо с капака,включете котлона и не отваряйте поне първите 10 минути. :)))
След това може леко да разклатите тенджерата,но до края на варенето не махайте капака,за да може да се сварят от парата.Раците са готови,когато станат ярко червени.

Изключва се котлона и се оставят с похлупен капак докато изстинат!
След това наливате/в чаши :)/ студена бира,взимате един чук и започвате. :)))))
Настава голямо цапане,но е вкусноооо,много  вкусно!Няма коментари:

Публикуване на коментар