MyFreeCopyright.com Registered & Protected

понеделник, 1 ноември 2010 г.

Цвекло



Кореноплодите му съдържат средно 88% вода, 1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални соли (калий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод), малки количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12.
Благодарение на наличието на калиеви соли, сяра, фосфор и магнезий ускорява процесите на обмяна на веществата в организма.
Червеният му цвят се дължи на багрилните вещества, от групата на антоцианите.
Заради хлорофила, който съдържа, е неотменна съставка в менюто на страдащите от анемия.
Парадоксален е фактът, че въпреки наличието на захари червеното цвекло е полезно за консумация дори от диабетици. То подпомага асимилирането на хранителните вещества и ускорява изхвърлянето на токсините.
Изцеденият сок (от 100 до 300мл на ден) подобрява общото състояние на организма.
Особено полезен през зимните месеци е коктейлът от сок от червено цвекло, ябълки и изцедени лимони, истински букет от витамини. Той е подходящо защитно средство против тумор, рак, левкемия, жлъчка, грип и както вече споменахме - прочиства кръвта и забавя процеса на стареене. 
Съдържащата се в цвеклото целулоза, ябълчена, лимонена и други киселини усилват перисталтиката, съдействат за разграждането и усвояването на белтъците, повишават жизнената дейност на черния дроб.
Затова при хроничен запек, смущения в храносмилането и при чернодробни заболявания се препоръчва изяждането на гладно по 100-150 г варено цвекло.
Ако се смеси с мед, сокът от цвекло се прилага при високо кръвно налягане и като успокояващо средство.
Лапи от стрито цвекло помагат при рани и отоци.
Как да го съхраним през зимата

Разбира се, най-добре е кочаните цвекло да се заровят в средно дълбоко гнездо в земята, за да не измръзнат. След като се наредят в един или два реда, отгоре се натрупват нарязани пръчки и върху тях се изсипва пръстта. По този начин цвеклото може да се запази чак до следващата реколта.

Цвеклото се почиства от пръстта, измива се добре и се нарязва на филийки по дължина. След това се нарежда в буркани, така че да запълнят цялото пространство в буркана и се залива с леко подсолена вода, в която се слага една лъжица оцет, за да не загуби цвеклото цвета си. Съхранено по този начин, цвеклото може да се използва и за салата, и за готвене най-малко две години. По този начин зеленчукът съхранява целебните си свойства и витамините, които съдържа.

За съжаление в България много малко хора използват червеното цвекло за храна и може би затова страдат от толкова много болести. В Русия този зеленчук е от основните продукти, които се използва за салати, гарнитури, боршове и за правене на сок.За разлика от другите зеленчуци, цвеклото и в сварен вид донякъде запазва своите полезни свойства, благодарение на устойчивостта на съдържащите се в него оцветяващи вещества - флавоноидите. Точно те имат противоракови свойства. Затова, ако човек не иска да яде или да пие сок от сурово цвекло, може да го консумирате и сварено. Но, разбира се, за постигне на максимален ефект е най-добре да се пие сок от сурово цвекло. Разбира се, трябва да се спазват следните правила.

- В никакъв случай не трябва да се пие току-що изцеден сок, защото съдържа летливи вещества, които действат като отрова, която може да предизвика гадене, повръщане, обща слабост.

- Преди употребата сокът трябва да престои най-малко два часа в хладилника.

- За постигне на терапевтичен ефект сокът трябва да се приема всеки ден, без прекъсване, в продължение на три до четири седмици, по една чаша дневно 10-15 минути преди хранене, леко затоплен.

- И не може да се приема с друга храна или да се пие с вода.

- За подобряване на вкуса можете да добавите малко сок от касис, нар и череша, които също съдържат флавоноиди.

- При високо кръвно налягане и простуда е добре да се приема сок, подсладен с мед.

- За профилактични цели и за да се поддържа добро здраве, желателно е цвеклото да присъства на трапезата ви най-малко два пъти в седмицата.

Източници:Розали
блиц,здраве

Няма коментари:

Публикуване на коментар