MyFreeCopyright.com Registered & Protected

вторник, 8 октомври 2024 г.

Солен паламуд с подправки

 







Прясносолен паламуд. С варена саламура и подправки. 
Саламурата е много вкусна.Оттам и рибката става превъзходна! 😋
Захарта е ключова в баланса на вкуса на соленото. Без нея няма да се получи този вкус. Нищожна е като количество,не се усеща сладко, но прави страхотен вкус.

1 литър вода
100г морска сол
30г захар
1 лук с люспата
Целина
Черен пипер
Дафинов лист

1 паламуд около 1 кг. 
2 ч.ч.домашен оцет
1 ч.ч. олио

Саламурата ври 10 минути и след като се охлади напълно се залива рибата. Стои 24 часа,затисната с чиния на хладно, но не в хладилник. След това отцеждаме рибата и я заливаме с 2ч.ч. домашен ябълков или друг оцет. С оцет от дюли и от райска ябълка също става чудесна рибката. Ключово е оцета да е домашен, естествено ферментирал. 
Оцета не облива напълно рибата, но не е и нужно. За 2 часа в оцет разклащаме съда от време на време да облива и повърхността,или обръщаме горните парчета. След 2та часа отцеждаме и нареждаме в буркан, ако е за прясна и бърза консумация не е нужно да я заливаме напълно с олио. 1 ч.ч.е достатъчна. Ако за по-дълго време искаме да я запазим, олиото трябва да покрива рибата. 
Загрява се нужното количество олио и се изпържва коричка хляб до зачервяване. След това махаме хляба и оставяме олиото да се охлади напълно. Заливаме рибата, може да и сложим отново зърна черен пипер и дафинов лист. Моята беше за бърза консумация, сложих 2 листенца от лайм, от дръвчето. Листата му имат същия аромат, какъвто и плода. Ако отглеждате цитрус, не го третирате с препарати и листата му имат цитрусов аромат/защото не всеки има аромат /, може да сложите, накъсани и намачкани листенца. Придават чуден аромат. 
Тази рибка наистина става страхотна, маринована по този начин. 




 
Заповядайте в кулинарната ни група

Няма коментари:

Публикуване на коментар