сряда, 28 август 2024 г.

Доматена салца








Доматена салца. 
Вместо доматен сос в ястията, тази салца ще ги направи още по-вкусни.
Ферментираха ден на плота и ден в хладилника. Вкусовете се смесиха, взеха си, дадоха си и резултатът наистина е много вкусен.😋
След това в пакетчета и във фризера.

Около 2 кг домати Рома, обелени
3 червени пипера
1 голям лук
1 глава чесън
3 люти чушки, сложих Халапеньо, които почти не се усещат в общата смес.
Всичко смляно в ръчен чопър, за да не е на каша, а на парченца.
Посолява се на вкус с морска сол и се слага в буркан, който се затваря с капачка. Стои на топло, на плота, като 1-2пъти на ден се отвинтва и завинтва капачката, да се освободи газа, колкото има🙃. След 24-36часа е най - вкусна и ароматна салцата. Доматите и пипера са отделили сладост, която в първия ден я няма. Доматен сос, некисел, а сладък, без да има добавена захар. В този момент замразяваме, за да запазим вкуса, който ни харесва.
* В малкия буркан са люспите на доматите плюс семките от суров пипер с месестата им част.Ако имате печен пипер, люспите след обелване също влизат в този буркан.Те придават особено вкусен и опушен вкус на подправката.



 Посолени отпадъци, които иначе бихме хвърлили, ще станат на чудесна, сушена подправка. 
Поръсва им се сол на вкус и ферментират няколко дни.Буркана се разклаща периодично. След това се прецеждат. Отделеният сос може да ползваме за готвене или сосове, а месестата част разстиламе на хартия и сушим на слънце. След това смиламе на прах. Получава се вкусна доматено пиперена подправка. 






 

Няма коментари:

Публикуване на коментар