MyFreeCopyright.com Registered & Protected

четвъртък, 28 март 2019 г.

Аспержи-от семенцето до чинията


Това е първият ми букет от аспержи,на третата година от отглеждането им.Все още са с различна дебелина,някои са още много тънички,други са по-дебели,но всички са особено крехки и вкусни.
Отглеждането им не е никак трудно,просто трябва търпение,да изчакате около 3 години до първата що годе добра реколта,но след това вече,за около 15 години напред,ще си имате трайни насаждения с аспержи.
Точно сега,в края на март,е времето в което може и вие да засеете семенцата за аспержи.Накисват се семената за една нощ във вода.

Имам две насаждения с аспержи.С една година разлика засях различни семенца.Миналата година засях тези на снимката,поради това,че още на втората година давали реколта,тоест по-дебели свещи,но уви при мен не се получиха дебели на втората година-тоест сега.Излизат все още много тънички.Дебелите от останалите снимки са трета година от първото насаждение.
След като се накиснат семенцата се засяват и покриват с найлон.

След около две седмици започват да поникват,досущ като големите,но с миниатюрни размери.След това се разлистват,растението наподобява на копър,но са жилави и устойчиви.

След като пораснат до 15-20 см се засаждат в земята на постоянно място,там където ще бъдат в следващите15 години.В дълбоки гнезда,както за картофи,аз ги засадих по 2 в гнездо,на разстояние едно от друго,а самите гнезда на минимум 50 см едно от друго.    Аспержите обичат вода и оборска тор,затова е нужно да се поливат и да им се внася оборска тор-през пролетта и есента.
Всяка есен през октомври,преди да започнат минусовите температури,растенията се загърлят и отрязват 5-10 см над почвата.Покрива се с шума цялото насаждение/също и с отрязаната надземна част/ и така презимува.В ранна пролет-началото-средата на март се маха шумата и се наторява отново,покрива се с пръс и чакаме да започнат да се подават първите стръкчета или свещички.Това е на третата година.



На снимките се виждат клечките от миналогодишните растения.Веднъж започнали да се появяват връхчетата се започва поливане всеки ден,ако температурите са над 10 градуса.
Когато аспержите станат 10-15 см е време да се отрежат.Разравя се възможно най -надълбоко,с пръсти,като се внимава да не се засегнат връхчетата-пъпки на следващите аспержи.Режат се с ножче и се заравят добре отново.И така до края на април берем и ядем свещички. 😍


3 коментара:

  1. Дея,
    и аз засях аспержи, но до есента оцеля само една.Даже не знам сега дали е оцеляла през пролетта.Но съм я загърляла само и поливала.Не съм я подрязвала.Ще пробвам и тази година да засея от семе, иначе бях получила много хубав разсад, но явно почвата където ги засях нещо не им хареса.Трябва да ги засея на по - плодородно място.
    Благодаря за тази публикация, определено ще се възползвам от нея.Бъди здрава !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бъди здрава и ти,Ели!И при мен почвата е много слаба,затова слагам много тор.Не зная каква е причината,за да не оцелеят твоите.Много са жилави и устойчиви по принцип.Особено след като засадих вторите,почти веднага ги валя много силен дъжд и силен вятър.Буквално бяха забити в пръста,но оцеляха,надигнах ги и оцеляха.Така че опитай пак.И при мен някои не оцеляха,но допълних с друг разсад,остави си 5-6 коренчета резерва,за да попълниш.Възможно е да се къса коренчето,когато ги вадиш от саксията,поне при мен те не оцеляваха,на които наранявах коренчето.Успех и да се похвалиш!

      Изтриване
    2. Дея,
      оцеляла е едната аспержа, която бях загърлила през есента и са се показали на повърхността малки аспержи.Така,че тази година ще ги опитаме.Но ще засея и от друго семе още веднъж, за да има не само едно растение, а повече.
      Поздрави !

      Изтриване