MyFreeCopyright.com Registered & Protected

неделя, 25 ноември 2018 г.

Чимичури,кюфтенца и пържолки с чимичури





След дълго рязане и кълцане стигнах до извода,че по-бързо и по-добре щеше да стане в блендера.В крайна сметка пасирах единия буркан.

Чимичурито е универсална подправка.Може да се използва както за мариноване на сурово месо,така и да се добави към вече опечени пържолки или кюфтенца.И в двата случая ни хареса.Има един недостатък,понеже има сладък сос като добавка,при печене на тиган се карамелизира и тигана се почиства по-трудно,дори и да е с незалепващо покритие,но иначе много вкусна коричка се получи по месото-сладко-кисела с вкус на лук и чесън.
Да не говорим,че сложих една с.л. от едро нарязаното чимичури в леща и в свинското със зеле!Мноооого вкусничко се получи.Държа да  отбележа,че има киселеещ вкус и е добре да се слага в ястия или яхнии,които носят на кисел вкус,както зелето, лещата и боба.В супи още не съм го пробвала,но също е вариант.Салати също се овкусяват добре с тази подпрака.Има всичко-и кисело и лук и чесън и пипер.

3 връзки магданоз
3 глави стар лук
2 връзки зелен лук
3 зелени и 2 червени пиперки
1 едра глава чесън
200 мл зехтин
80 мл винен оцет
80 мл тъмен оцет балсамико
сокът от лимон и половина
настъргана кора от единия лимон
сол на вкус
1 ч.л. смлян черен пипер
1 ч.л. зърна кориандър-смлени
1 ч.л. лют червен пипер
1-2 люти чушки,аз използвах оранжева люта чорбаджийска чушка
100 г зелени маслини,без костилките
5 с.л. карамелен топинг -аз нямах карамелен,а използвах този-сладък топинг с уиски за палачинки.Може и да го пропуснете,ако не искате да ви залепя и загаря тигана,ако ще печете пържолки,мариновани в чимичурито,но иначе сладкото в соса балансира вкуса на киселото.Може да се замени и с мед,но не повече от 1-2 с.л.



1 коментар:

  1. Прекрасна подправка, чудесна за зимния сезон.Ще я изпробвам непременно, записвам си рецептата.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване