MyFreeCopyright.com Registered & Protected

понеделник, 10 септември 2018 г.

Пастърма,гърди в слоукукър


Вместо да се запарва във вряла вода,тази пастърма се прави в слоукукъра.
Парче контрафиле се осолява със ситна сол.Оставя се за 24 часа в наклонена тава,като от време на време се обира течността.Съдът с месото стои извън хладилника.След 24 часа се измива добре от солта и се слага във вода да се изкисне за час-два.Приготвя се марината от вода,2-3-4 скилидки чесън,зърна шарен пипер,дафинов лист.Слага се вода на око,съобразено долу-горе да покрие след това парчето месо.Маринатата завира и ври с подправките 10-12 мин.След това се сваля от котлона и се оставя да изстине.Отцеденото от водата месо се слага в маринатата и се забравя за 8 часа.


Взима се от маринатата и се слага върху решетка в слоукукъра.Налива се маринатата,не трябва да докосва месото и решетката.Включва се на 2 степен за 3 часа.


Тук е вече готово.След като се махне от слоукукъра,шоково се изстудява в ледена вода,няколко пъти се сменя водата или само една с кубчета лед.Месото се сготвя на пара и е почти готово за консумация,няма нужда да се чака да изсъхне.Когато е вече охладено,се подсушава добре и се овалва в готова подправка за пастърма или само с червен пипер.Слага се в хладилника за една нощ и на сутринта е готова за дегустация 😍

*По този начин може да се приготви всяко парче месо-от врат,бут,гърди.Вторият опит беше с гърди.Също се получи чудесно.

*Вариант за приготвяне в Мултикукър,на който няма опция за настройване на градусите:оказа се,че програмата,която поддържа ястието топло,след сготвянето му,е точно с температура,която е нужна за приготвянето на това вкусно месце-60-70 градуса.Новото,докато усъвършенствам рецептата за най-вкусната пастърма е,че изкиснах месото във вода и лимонтозу.След като се осоли,се измива добре и се слага в киселия разтвор.На 1 литър вода се слага едно пакетче лимонтозу и се разбърква да се разтвори.Слага се месото за 4 часа.Побелява отгоре,но това не трябва да ни притеснява.Целта е да се запази месото розово отвътре.Това е месото,осолено с долу-горе толкова количество сол и след това,престояло в разтвора с лимонтозу.


Това е резултата от изкиснатото в лимонтозу и приготвено в мултикукъра месо:



4 коментара:

  1. Впечатлена съм от Вашата технология. Имам въпрос- "Включва се на втора степен за 3 часа" каква температура предполага това? Питам тъккато на моя мултикукър не мога да променям зададените температури, а само времето. Ако имате идея как да постигна Вашия резултат, моля споделете я!Мултикукъра ми е под налягане ZЕРНYR ZР 1985 В6 , аналог на мултикукър под налягане First Austria 5130.
    Благодаря Ви и лек ден.:)
    Нора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!Става въпрос за слоукукър,а не мултикукър.Два различни уреда са.Слоукукъра готви бавно с часове,например 10 часа на 1ва степен и 6 часа на 2ра степен,когато приготвям месо примерно.Мултикукъра,особено като вашия -под налягане,готви бързо при висока температура и за кратко.Също имам мултикукър Arielli. За да се приготви шунка или пастърма е нужно температурата да е не повече от 70-80 градуса.Имам програма slow cook на мултикукъра,но тя няма нищо общо с готвенето в слоукукъра,т.е. измерих температурата на водата,която към 20тата минута завря,а за шунка и пастърма водата или течността не трябва да завират.Затова се отказах да я правя в мултикукъра.Сложих термометъра в слоукукъра,докато се приготвяше пастърмата и за 2-3 часа темепературата не превиши 80 градуса.Така че слоукукъра се оказа перфектното място за целта.Ако имате програма,на която е обозначено до колко градуса се вдига температурата максимум,то тя трябва да е 70-80 градуса,за 2-3 часа.Друг вариант е в шунковар,ако нямате такъв,може да се ползва съдче,което може да затворите с капак,там да е месото и на водна баня в тенджера на котлона за 2-3 часа,като следите с термометър температурата на водата да не превишава 70-80 градуса.Успех!Поздрави и хубав ден! :)

      Изтриване
  2. Благодаря Ви за изчерпателния отговор. Нямам програма, на която са обозначени градусите и в това е проблема. Но не губя надежда, че ще успея все пак.
    Спорен ден.
    Нора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Досега съм запарвала пастърмата,т.е. във вряща вода се слага парчето осолено месо и се вари за 10 мин.След това се изважда,отцежда,изстива и се овалва в подправки.Това е начинът по който моите родители,баба,дядо,правят пастърмата.Както се казва-рецепта от моето детство.Само в сол и след това запарване.В случая може да се запари в тази вряща марината за 10 мин.Просто след това трябват няколко дни,за да се доизсуши месото.Опитайте този вариант.Поздрави на вас и хубав ден! :)

      Изтриване