MyFreeCopyright.com Registered & Protected

четвъртък, 27 юли 2017 г.

Салата/туршия от тиквички



Това е оригиналната рецепта. Удвоих количеството на маринатата,защото първия път в който я направих пробно,само два буркана,количеството ми се видя недостатъчно.Както и времето на варене-5 мин. от момента на завиране,само за капачката.У нас се хареса още от първата хапка и вече знаехме,че ще правим още буркани за зимата и това ще е една от предпочитаните салати за ракия.Става и като гарнитура.Може да се сложат повече моркови и копър.Става по-ароматна ,а от морковите олиото се оцветява в апетитно оранжево.Правих няколко партиди.В едната сложих лилави моркови,а в следващата разнообразих и с жълти тиквички.


4 кг тиквички
6-7 моркова
две връзки копър
връзка магданоз
1-2 глави чесън

Марината:
*това е удвоено количество на маринатата от оригиналната рецепта :
8 с.л. сол/на мен ми беше малко безсолно,затова после доовкусих още малко освен това количество сол/
2 ч.ч. оцет
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио

Зелените тиквички само леко остъргах с ножа,за да станат по-тъмни на цвят.Нарязват се на кубчета.Морковите се настъргват.Смесват се с нарязаните зелени подправки и чесъна, нарязан на филийки или на ситно.
Маринатата се слага на котлона само да се разтопят солта и захарта и след това се излива върху тиквичките.Разбърква се и се оставя за 2-3 часа.Отвреме на време се разбъркват.
След това се пълнят буркани от 1 кг и леко се притискат тиквичките.След като се напълнят всички буркани се долива от сока,който са си пуснали.Запечатват се и се стерилизирт 5 мин.
Изваждат се веднага след това.Тука са вече сварени:

А така изглеждаше първата пробна салата,която направих:

Тиквичките са хрупкави и твърди.Нещо като маринованите краставички,но овкусени добре с подправките и маринатата.Не варете повече от 5 мин и изкарайте бурканите веднага след като изтече това време.Така ще се запазят твърди и няма да омекнат от дълга термична обработка.
Да ви е вкусно и на вас и непременно я опитайте!

2 коментара:

  1. Здравейте. Реших да пробвам рецептата, защото в двора в момента имам прекрасни тиквички, от тъмно зелените и моркови. Направих я по вашата рецепта, но за мое голямо учудване стана отровно солена... добавих още 2 тиквички, оставих я за 2-3 часа, но уви! Пак е мнооого солена. Предполагам, че солта ми е такава, защото аз обичам по-соленичко иначе. От маринатата ми остана толкова много, че спокойно можех да нарежа още една доза зеленчук. Просто се чудя от къде при мен дойде толкова голяма разлика, спрямо вашия опит. Благодаря за рецептата иначе, блогът ви е чудесен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хм,леле,моя е грешката!4 кг тиквички е количеството на тиквички,а не 4 броя.Предполагам че оттам идва разликата.Извинявам се за което.Сега ще коригирам.

      Изтриване