MyFreeCopyright.com Registered & Protected

понеделник, 15 май 2017 г.

Печени понички



Много мекички,нежни,пухкави и немазни,вкусни понички.Поради липса на време,нарязах тестото директно на правоъгълници,а не на кръгчета с чаша,за да избегна премесването.
Това тесто,което е малко лепкаво,не може да се омеси на ръка,поради по-малкото количество брашно.Става за хлебопекарна или за омесване с миксер.
Случи се така,че сложих тестото да се замесва и втасва в хлебопекарната и след това почти целият ден беше зает.Затова набързо само ги разточих леко,нарязах  и опеках,дори не успяха да втасат.Похапнахме ги без пълнеж,/не стигнаха до пълнене :)/ просто като питчици със сладко,сиренце и кашкавал.Но тестото се оказа уникално.Затова го записвам тук и при повече време ще ги направя точно както са в оригиналната рецепта тук /тоест кръгли и с пълнеж.Рецептата малко я попромених:

180мл пр.мляко
2 яйца
60 г захар
1/2 равна ч.л. сол
40 г краве масло плюс 40 г кокосово масло,разтопени на котлона
1/3 кубче жива мая
440 г брашно,но тъй като ми се видя много рядко и лепкаво добавях на 2 пъти по 1-2 с.л. брашно,докато леко събере тестото около бъркалките,но все още остава лепкаво.
Оставя се за час  и половина да се замеси и втаса тестото .След това се изсипва върху набрашнена повърхност,не се премесва а както е така на шупли и мехури,поръсено с малко брашно и отгоре,се разточва леко с точилката на около 1-2 см лист.
Нарязват се на квадратчета,кръгчета или каквито формички имаме.Идеята ми беше за сърца,нооо...следващият път. :)
Нареждат се върху хартия за печене в тава и се оставят да втасат.Пекат се в загрята фурна на 160-180 градуса, за около 12 мин. без вентилатор,само горен и долен реотан и в последните 2-3 мин се включва вентилатора,за да се позачервят и отгоре.
Намазват се с разтопено масло веднага след изваждане от фурната.Поръсват се с пудра захар след като изстинат или просто така се похапват със сиренце и кашкавал.

1 коментар:

  1. Много интересно тесто за понички Дея.Не съм правила подобни.Получили са се страхотни понички, въпреки че са без пълнеж.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване