събота, 5 ноември 2016 г.

Кекс с ябълки,канела и орехи в хлебопекарна 
Това е кексът на Танита с карамелена заливка,която аз не направих,защото не бях сигурна изобщо какво ще произведе хлебопекарната като кекс,нооо,оказа се че това е идеалното място за печене на кекс,стига да сме съобразили количеството на сместа,да не е прекалено много,за да може да се опече добре.В хлебопекарната кексът не може да прегори,не е необходимо да го следим във фурната постоянно,дали ще се опече,да не остане суров и т.н.В хлебопекарната се изсипва разбърканата смес,включва се програмата и се забравя за час и половина.Кексът става мекичък  и не изсъхва,няма дебели кори отстрани или отгоре.Така че-това се оказа моето  място за печене на кексове! :)

Ето и продуктите:
2 яйца
2/3 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. олио
Разбиват се първо яйцата със захарта с миксера,след това се добавя олиото.Тази смес се изсипва в съда на хлебопекарната.Върху нея се слагат прахообразните съставки:
1 ч.ч. брашно
3/4 ч.л. канела
3/4 ч.л. хл.сода
ванилия
Включва се на програма кейк-моята е за час и половина,като 15 мин разбърква,1 час пече,след това още 15 мин "втасва" т.е. допича,но при изключен реотан с остатъчната топлина.
На около 10-12 мин от разбъркването се слагат добавките:
3/4 ч.ч. обелени ябълки,нарязани на малки кубчета/може и с круша/
3/4 ч.ч. нарязани орехи

На 15тата мин след сигнала се изваждат бъркалките и се оставя за час и 15 мин без да се отваря капака.
Приготвя се заливката,веднага след като се сложи сместа в хлебопекарната,за да може докато се пече кекса,тя да се поохлади и сгъсти.

1/2 ч.ч захар
1/4 ч.ч масло
1/4 ч.ч течна сметана
Захарта се карамелизира,добавя се маслото и сметаната.Разбърква се,докато заври и стане еднородна смес,оставя се да изстине.
Залива се кекса след като се извади и малко поизстине.
*Понякога използвам готова карамелена заливка на dr.Oetker
Няма коментари:

Публикуване на коментар