MyFreeCopyright.com Registered & Protected

сряда, 6 август 2014 г.

Пухкав тутманик без месене




Наистина е много пухкав и мек този тутманик!Дори и на следващия ден!
А колко е вкусен..ммм...нямам думи.Следващия път освен сирене ще добавя и солидно количество настърган кашкавал!Тогава ще стане умопомрачителен тутманик! :)
Спазих почти съвсем точно рецептата на Ил -намалих тройно количеството на маята-вместо 1 цяло кубче,сложих 1/3 от кубчето.Дори така,с намалено количество мая си втаса прекалено добре.На всичкото отгоре има и хл.сода.Много хубави се получават тестата в които има едновременно мая,разтворена в течност и хл.сода с кис.мляко.Това е поредното доказателство!

250 мл вода
1/3 кубче мая
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
6 с.л. олио
3 яйца
300 г кис.мляко
1 к.л. хл.сода
700 г брашно

сирене,кашкавал,сусам

Тук е вече нарязан.Мек като памук!Изключително сполучлива рецепта!Браво Ил!Благодаря ти,че се грижиш за закръглянето на телата в нашето семейство! :)))) А и не само в нашето...  :)


Тестото за този тутманик не се меси,а се забърква на много гъста каша.Именно затова този тутманик остава мекичък дори и след един ден-заради по-малкото количество брашно в него.Тестото за пица също става най-сполучливо,когато е във формата на гъста каша.Колкото повече брашно има в тестото,толкова по сухо и ронливо става то.
След като се забърка гъстата каша,се покрива с кърпа или фолио и се остава да втаса на топло място.Тъй като е лято и е много топло-бяха му нужни около 30-40 мин.Но общо взето-трябва да удвои обема си.
Разбърква се с лъжицата,за да поспадне и се разделя грубо или мислено на две части.Едната половина се изсипва в голяма тава,постлана с хартия за печене или намазана добре с олио.Ил,добре,че си уточнила размера на тавата,че според големината на тестото/не ми изглеждаше много голямо-но след това набухна много/ щях да го сложа в малката/25см в диаметър/ тавичка и щеше да се получи прелял пухкав тутманик! :)))))
Та,сложих го в голямата тава с диаметър 37-38 см.Спокойно може и в правоъгълната тава на фурната- 24/38 см примерно.С намаслени пръсти в олио се разпределя по дъното.Поръсва се обилно с натрошено сирене,с 1-2 с.л. олио и следващият път мисля да поръся и с много кашкавал.
В средата на тавата се изсипва и останалата половина от тестото и отново с намаслени пръсти се разпределя  така че да покрие сиренето.Надупчва се с вилица и се поръсва със сусам.
Оставя се да втаса още 30 мин и се слага в студена фурна.

Пече се при не повече от 200 градуса за около 35-40 мин.
Ако не сте сигурни дали е опечен,може да повдигнете горното крайче от тестото,за да видите какво се случва в дълбочина,но при мен беше опечен за това време.Веднага след изваждането се напръсква обилно с вода и се покрива с кърпа.Коричката се получава мекичка от водата.
Това е.Обясненията са по-дълги отколкото направянето му.!
Много лесен,бърз,нецапащ половината кухня и умопомрачително вкусен тутманик!
Задължително е да го опитате! :)




8 коментара:

  1. Страхотна рецепта!
    В тези жеги идеален вариант за тутманик!
    Благодаря и Поздрави от бреговете на Каспийското море!

    ОтговорИзтриване
  2. Аз се грижа за закръглянето, но защо ли съм пропуснала тази така вкусна публикация?
    Благодаря, Ди за доверието!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Много добре се е получил тутманика, задължително ще се пробва! :)
    Благодаря за рецептата и изчерпателното обяснение!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви момичета за милите думи,радвам се,че съм ви полезна!ПОздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. На колко чаши се равнява 700 гр брашно

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за страхотно лесната рецепта! Семейството ми, вкусно се изненада.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре е да зарадваш цяло едно семейство!Поздрави Наталия и честита първа Пролет1 :)

      Изтриване