MyFreeCopyright.com Registered & Protected

четвъртък, 3 юли 2014 г.

Универсален крем с билки и кокосово масло

Казвам универсален,защото наистина е такъв.Може да се използва като крем за лице-прави кожата невероятно свежа,жизнена и еластична.Същото важи и когато се приложи като масажно масло за тяло или просто като крем за цялото тяло.Може да се втрие в корените на косата и като маска за коса.Върху рани и изгаряния все още не съм го изпробвала,но тъй като в него има доста невен,бял равнец и лупина,мисля че ще действа безотказно!
Това е най-добрият мехлем,който досега съм приготвяла от билките ,събрани на Еньовден,може би освен повечето и добре подбрани билки,ефекта се дължи и на това,че този път сложих към свинската мас и натурално кокосово масло!

250 г натурално кокосово масло
250 г натурална бяла свинска мас

1 препълнена шепа невенчета-цветове с около 5-6 см от дръжката и листата
8-9 цвята бял равнец с дръжките-дълги около 15-20 см
8-9 съцветия лопен
по 2-3 стръка от:
див пелин
жълт кантарион
маточина
салвия/6-7 млади връхчета/
естрагон
риган

А това е китката от билки,събрана на Еньовден и поставена над вратата.В нея има от всички видове билки в този мехлем.


Билките се измиват,подсушават в центрофуга/да не останат капчици вода пот тях/ и се нарязват на умерено едро с ножицата в купа.Получи се една пълна купа с билки./купа с вместимост около 2 литра/.
В тенджера се разтопява кокосовото масло и свинската мас и преди да са се е загрели много се изсипват билките и се започва да се бърка,докато намалят обема си и започнат да се пържат.
Намаля се огъня на умерен и се пържи 3-4 мин,като много се внимава да не е прекалено силен и да прегорят,я маслото,я билките.Оранжевите листенца на невенчетата,трябва да си останат малко по-тъмно оранжеви.Накрая се засилва огъня/на газов котлон/ да се повиши температурата и около 10-15 сек се запържват последно на силен огън.Сваля се от огъня и се оставя да се охлади и престои 24 часа,като се натиснат билките -всичките да са в маслото.
На следващия ден се загрява отново сместа,колкото да се втечни,изсипва се в тензух и се прецежда,като се изстисква добре тензуха доколкото е възможно тъй като е малко горещо.
Насипва се в стъклени или пластмасови съдове.Прецеден и леко разсипан :) ,кремът изглежда така:


След като изстине се слага в хладилника да се втвърди.Качественото кокосово масло не се втвърдява при стайна температура,но в хладилника става твърдо като камък.
Ето това количество крем/мехлем се получи от гореизброените съставки:


*Оказа се,че на лечебния лопен се берат едно по едно само цветчетата,а аз сложих цели съцветия и с неразтворени цветчета,но догодина ще се коригирам. :) Ето повече информация за Лопена който се оказа и защитен от изчезване в България.

5 коментара:

  1. Диди,аз правя само с невен и мас и ползвам само за рани и изгорено-действа безотказно.Сега ще си направя и от този,имам всички билки,само лупината ми е непознато ,но ще го видя и него.Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе,последната снимка,която добавих е на лупина,поне според моята мама. :) В момента е нацъфтяла много.
      Успех,дано ти хареса.Задължително го направи с кокосово масло!Поздрави и хубав ден! :)

      Изтриване
    2. Объркала съм името,Живе.Не било Лупина ,а Лопен,според билкарската книга на мама,а оттам намерих и повече информация в нета.Оказа се също,че цветчетата му са чудесно средство при простудни заболявания и такива на белите дробове,както и за стомашни проблеми.Така че смело може да си берем сега от цветчетата му. :)

      Изтриване
  2. Аз правя такъв мехлем като към невена добавям живовляк,лайка,бял равнец.Но ще изпробвам и твоя вариант.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ели,чудесна идея ми даваш!Мислих да правя масажно масло само с кокосово масло и лайката определено ще влезе в състава му.Виж за живовляк-ще потърся дали има наоколо.
    Поздрави и ползотворен уикенд! :)

    ОтговорИзтриване