MyFreeCopyright.com Registered & Protected

вторник, 8 юли 2014 г.

Билково масажно масло


Няма по-добро от домашно-приготвените билкови  кремове,мехлеми или екстракти.Може да ги приготвите от всички възможни билки,цветенца или плодчетата им.Според това с което разполагате в местната флора ,а също и според личните предпочитания съобразени с лечебните им свойства.Количеството на веществата и етеричните масла отделени от билките са в пъти повече отколкото в купените,а и не на последно място се избягват всички видове консерванти, ароматизатори, стабилизатори и оцветители. 

 Ето тези билки участват в това масажно масло-крем.


1 пълна шепа лопен-цветчета
15 връхчета салвия
10-12 цветчета невен
4-5 връхчета бял/див/ пелин
7-8 листа от малина
7-8 стръка лавандула
15-20 цвята слез
4-5 стръка цъфнал риган
 няколко стръка лофант/има анасонов аромат/
1 връзка дива мента



Необходимо е също 250 г кокосово масло.


Най-универсалното подхранващо масло това е кокосовото.За всеки тип кожа ,включително и за мазна,тъй като попива напълно и не запушва порите.
Възвръща здравия вид на лицето и тялото.Използва се за ежедневна грижа за коса,лице и тяло,а също и с лечебна цел,дори и като слънцезащитно средство,може и след слънчево изгаряне или епилация.
Изпробвайки го в този крем се убедих в неговите качества още след първото намазване на лицето!
Този път реших да направя масажно масло,което да е с по-ароматни билки и да оставят приятен аромат по кожата.Освен всички изброени по-горе качества и ползи от кокосовото масло,като добавим и  етеричните масла и благовония отделени от билките-резултатът се получи омагьосващ.


Билките се измиват и центрофугират.Тук са съвсем чисти и сухи.



Нарязват се с ножица  на ситно в купа.
В тенджера се разтопява маслото:

Слагат се билките и се пържат 4-5 мин на умерен огън,като се внимава да не загорят.Разбърква се непрекъснато.Не трябва да пуши мазнината.Ако се появи дим,намалете огъня.
Свалят се от котлона,притискат се да са в мазнината всички билки и се оставят 24 часа,покрити с капак-4-5 мин след като са свалени от огъня.

Невероятен аромат се носи от съвкупността на тези билки.
На следващия ден се прецежда през тензух и се изстисква добре.Насипва се в бурканчета или пластмасови кутийки от кремове.За масажно масло или лосион за тяло си подберете някое продълговато шишенце,което да стои на стайна температура,за да е течно и удобно за мазане.

Така изглеждат след престоя им в хладилник.


Затваряме капачките и продължаваме да съхраняваме в хладилник.Може също и масажното масло-при необходимост се слага бутилката в топла вода и се затопля и втечнява,както всички други масажни масла.
Лично аз изхвърлих всички купени кремове за лице,ръце и тяло.
Докато има свежи билки-опитайте и вие!
Гарантирам,че ще останете доволни от резултата. :)

2 коментара:

  1. Диди,мила,е това ще направя и аз.Виждала съм лопен,но не знаех как се ползва.Всички билки са на лице и ще се похваля като го направя.
    Благодаря ми мнооого за всичко това.Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добро утро,Живе!Благодаря и аз за милите думи!Аз до скоро не знаех за него,докато мама ми не сподели,че бил една от билките,застрашени от изчезване в България.След като попрочетох за него се оказа,че като билка е полезен за стомах и простудни и белодробни проблеми.Мисля да си събера цветчета за чай.
      А за крема-опитай наистина,ще ти хареса.Замислям вече и трета порция,тъй като го метнах здраво-сега лятото-преди,след слънчеви бани...чудесен е за кожата!
      Ще очаквам с нетърпение да видим и твоя резултат!Хубав слънчев ден на теб!

      Изтриване