MyFreeCopyright.com Registered & Protected

понеделник, 14 юли 2014 г.

Пръчици от тиквички и моркови в царевичен грис

1 жълта тиквичка
1зелена тиквичка
3-4 моркова
сол

3-4 с.л. царевичен грис
1/2 ч.л. чесън на прах
1/2 ч.л. сух копър/може и пресен/

Тиквичките се нарязват на по-къси парчета и в машинка/преса за рязане на картофи се нарязват на пръчици,заедно с морковите.Получените пръчици се посоляват и разбъркват добре.Оставят се за 20-30 мин да си пуснат сока и се отцеждат добре.След това се  поръсват с 4-5 с.л. олио и се разбъркват.Изсипват се в тавичка и се слагат в конвекторната фурна.Върху тях се поръсват добре размесените царевичен грис,копър и чесън.Съвсем леко с пръсти се размесват,колкото гриса да се разпредели и по-надолу върху пръчиците.

Пекат се на горна решетка за 45 мин при 200 градуса.Трябва морковите да омекнат,може и да се попрепече малко повече.

След това е ясно-сервирате с предпочитан сос-чесново-млечен или доматен сос с лук.
Да ви е вкусно!


7 коментара:

  1. Дея, имам конвекторна фурна от доста време, но си стои прибрана. Всеки път ме изкушаваш с приготвените вкусотийки в нея :) Но скоро ще поправя тази грешка!! А хрупкави ли стават зеленчуците?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хрупкави отвън,заради панировката,иначе вътре са мекички.
      Вили и аз като теб незаслужено я подценявах и доста време си седя в шкафа,но откакто я преоткрих ми е безценен и много бърз помощник/дори шоколад разтапям-без обикновените процедури за водна баня и с опасност да загори/.Да не говорим,че и след това в миенето на съдове не ми отваря много работа.Изобщо-пести време и ...труд. :)
      Вече стои на почетно място в кухнята ми,а и съм приготвила още едно място за един уред за бавно готвене.С него мисля,че ще приключа с готвенето в тенджера и в обикновена фурна.Вече съм на мнение,че във всяка кухня трябва да има по един уред за бързо и един за бавно готвене!Котлон и обикновена фурна може да няма.. :D /Е,само за баница,кексове и сладки,мусаката примерно чудесно ще се получи в Крок Пот-а/
      Поздрави на теб и хубав ден! :

      Изтриване
  2. Предложението ти е чудесно,от извесно време преоткривам тиквичките.Но от къде си набавяш жълтите тиквички?Сееш ли си ги или ги купуваш от някъде.Виждала съм такива в кулинарни предавания по ТВ,но не съм срещала по пазарите никъде в България.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели,жълтите тиквички си ги сея.Първата година в която сях,семенца ми изпратиха от Германия,а тази година имах пакетче със семенца от Лондон.Не съм търсила тук по нашите пазари.Много по-вкусни са тези тиквички от всички останали.Може да опитам тази година да си събера семенца.
      Поздрави на теб и хубава вечер! :)

      Изтриване
  3. Аз използвам един италиански сорт тиквички,семената си закупих от български магазин за семена.Много съм доволна,има тиквички при редовно поливане докато падне снега,крехки са и много вкусни.Всяка година си оставям семе -от една узряла,голяма тиквичка.
    Но искам да пробвам и твоите жълти тиквички и ще ги потърся в Германия,имам познати.
    Можеш да разгледаш моят вид тиквички в блога ми -naturalnakuhnia.blogspot.com
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще разгледам,Ели,благодаря!А ако събера семенца тази година от жълтите,мога да ти изпратя.

      Изтриване